Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Fiul procurorului general al Rusiei vrea să lanseze în Transnistria o afacere

21 sep. 2017,, 14:20   Business
16457 1

Fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika, intenţionează să lanseze în Transnistria o afacere cu criptomonede. El a făcut acest anunț într-un interviu pentru agenţia RBK.


Fiul procurorului general al Rusiei a spus că ar putea crea în Transnistria ferme de minare şi îndeamnă investitorii ruşi să analizeze această direcţie. Ferma de minare reprezintă un hardware care ajută la crearea criptomonedei prin folosirea puterii de calcul a sistemelor PC.

„Pentru realizarea acestei idei, în Transnistria au fost deja create toate condiţiile necesare – atît tehnice, cît şi legislative. Implementarea acesteia şi lansarea activităţii este doar o chestiune de timp. Cei din guvernul Transnistriei spun că aceasta se află pe locul patru în Europa după viteza şi rata de penetrare a internetului, la ei energia electrică este foarte ieftină, iar aceasta este una dintre cele mai importante condiţii pentru crearea fermelor de minare", a spus Ceaika, care este şi fondatorul companiei "Ruski eksport".

La începutul lunii septembrie, Ceaika a venit la Chişinău la invitaţia preşedintelui Moldovei. Igor Dodon a scris atunci pe Facebook despre perspectivele de dezvoltare a afacerilor cu investitorii ruşi. După întrevederea cu Dodon, Ceaika a plecat la Tiraspol, unde a discutat proiectele sale cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Portalul moldovenesc omg.md menţionează că investitorii ruşi mizează pe energia electrică ieftină din Transnistria, căci crearea criptomonedelor necesită un consum mare de energie.

„Omul de afaceri rus, care este unul dintre partenerii de afaceri ai lui Igor Dodon, nu a precizat că ieftinătatea energiei electrice în Transnistria este asigurată de plăţile efectuate de consumatorii care locuiesc în dreapta Nistrului. Se ştie că Transnistria nu plăteşte pentru gazul rusesc consumat pentru producerea energiei electrice, iar costurile acestuia sînt puse pe seama consumatorilor moldoveni", notează omg.md.

Minarea presupune un proces prin care se generează noi monede digitale pe piaţă, iar pentru tranzacţiile cu acestea se achită o anumită remunerare. Minarea bitcoinilor (criptomonedă) necesită o cantitate semnificativă de energie electrică. Astfel, dezvoltarea fermelor de minare a criptomonedelor este o afacere puţin profitabilă chiar şi în Rusia, unde preţurile la energia electrică sînt de cîteva ori mai mici decît în Moldova.

Igor Dodon şi autorităţile moldovene nu au comentat deocamdată această informaţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?