Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Guvernul nu i-a permis şefului statului să reprezinte Moldova la ONU

21 sep. 2017,, 13:50   Politică
6507 10

Purtătorul de cuvînt al preşedintelui, Ion Ceban, susţine că Guvernul nu i-a permis şefului statului să reprezinte Moldova la sesiunea Adunării Generale a ONU. El a menționat acest lucru într-un interviu pentru jurnaliştii ruşi.


„Guvernul l-a împiedicat pe preşedintele Igor Dodon să participe la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Guvernul a făcut tot posibilul ca preşedintele să nu poată face declaraţii la ONU. Ţara, contrar regulilor general acceptate, va fi reprezentată de premierul Pavel Filip. Acest lucru a fost făcut cu scopul de a folosi tribuna Organizaţiei pentru a face declaraţii împotriva Rusiei, pentru a ridica ratingul coaliţiei proeuropene, a cărei conducere a fost marcată de corupţie şi scăderea nivelului de trai al cetăţenilor", a declarat Ceban.

El a amintit că, în luna august, guvernarea proeuropeană a solicitat includerea în agenda de lucru a sesiunii Adunării Generale a ONU a chestiunii privind retragerea trupelor militare ruse din Transnistria.

La rîndul său, Igor Dodon a calificat aceste acţiuni ale guvernării drept un "PR lipsit de sens". Potrivit lui, poziţia Guvernului pe care o va reprezenta premierul la ONU este poziţia Partidului Democrat.

„Această poziţie nu are nimic comun cu opinia majorităţii cetăţenilor Moldovei, care doresc pace şi un parteneriat strategic cu Rusia. Locuitorii republicii nu vor să participe la luptele geopolitice de partea cuiva şi sperăm că vom dezvolta relaţiile atît cu Vestul, cît şi cu Estul în interesele ţării noastre", a declarat Dodon.

El a subliniat că Moldova întotdeauna a pledat pentru consolidarea statutului de neutralitate, prescris în Constituţie, şi împotriva aderării ţării la blocurile militare.

„Declaraţiile privind necesitatea retragerii trupelor străine de pe teritoriul ţării noastre neutre au fost făcute şi anterior pe arenele internaţionale. Dar toţi înţeleg că ele nu vor pleca atîta timp cît nu va fi soluţionată problema transnistreană, negocierile asupra căreia, cu părere de rău, se tărăgănează nu de un an", a spus Dodon.

La sfîrşitul lunii august, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a declarat că Chişinăul a cerut ONU să includă problema retragerii trupelor ruseşti din Transnistria pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a Adunării Generale. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a informat săptămîna trecută că problema propusă de Republica Moldova va fi discutată în a doua jumătate a lunii octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?