Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

A fost inventat un material similar mușchilor omului, destinat roboților

22 sep. 2017,, 04:30   Ştiinţă şi IT
4411 0

O echipă de cercetători americani a dezvoltat un material sintetic moale și elastic care reproduce caracteristicile mușchilor omului și va ajuta la o mai bună fabricare a roboților, informează marți revista ''Nature Communications'' citată de EFE.

Experți de la Creative Machines Lab, din cadrul Facultății de Inginerie a Universității Columbia, în frunte cu Hod Lipson, au rezolvat astfel unul din marile obstacole pentru crearea de roboți soft "ale căror acțiuni pot imita mișcări ale sistemului biologic natural", se arată în articol.

Țesutul care deține "o abilitate expansivă intrinsecă — nu depinde de un mecanism extern — este de trei ori mai tare decît mușchiul uman, are o mare capacitate de întindere și rezistență și este moale la atingere, noteză experții.

Materialul care se poate imprima în 3D în forma dorită a fost elaborat de Aslan Miriyev și constă într-o matrice din cauciuc siliconic pe care este distribuit etanol sub formă de microbule.

Potrivit cercetătorilor, "este ușor de fabricat, ieftin și elaborat cu materiale sigure pentru mediul înconjurător".


După imprimarea în 3D, cercetătorii au testat mușchiul artificial activîndu-l în mod electric în diferite funcții robotice. În aceste experimente s-a demonstrat o mare capacitate de întindere și contracție, proprietăți ce pot fi utile fabricării roboților care pot interacționa cu publicul, de exemplu în sectorul medical.

"Materialul nostru este moale și funcțional și poate servi drept mușchi deoarece este foarte rezistent. Se poate întinde, îndoi, răsuci și folosi la ridicarea greutăților. Este materialul artificial cel mai similar mușchiului uman de care dispunem", a asigurat Aslan Miriyev.

Cu noul material s-a depășit una din principalele bariere în fabricarea de roboți cu aspect uman, a subliniat el.

Cercetătorii vor continua să dezvolte materialul pentru a-i ameliora viteza de reacție și durabilitatea, scopul final fiind introducerea sa în sisteme robotice cu inteligență artificială pentru a obține mișcări cît mai naturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?