Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Uraganul Maria a provocat pagube de proporții la trecerea sa prin Caraibe

21 sep. 2017,, 13:20   Externe
2351 0

Străzi inundate, mașini în derivă, acoperișuri smulse: uraganul Maria care acum amenință Republica Dominicană a devastat miercuri Puerto Rico.

După ce în ajun a provocat pagube de proporții în insulele Guadelupa și Dominica precum și moartea a 10 persoane, relatează joi AFP.

Potrivit Centrului American pentru Uragane (NHC), Maria a pierdut din intensitate redevenind în cursul zilei de miercuri uragan de categoria 2 pe o scară de la 1 la 5. Însă Republica Dominicană se pregătește joi de venirea acestui fenomen care ar urma să-și recapete forța la apropierea de această insulă.

În Guadelupa, cel puțin două persoane au murit și alte două sînt date dispărute în mare după trecerea marți a uraganului Maria. Starea de "catastrofă naturală" va fi decretată sîmbătă a anunțat premierul francez, Edouard Philippe.
La aproape 15 km distanță, alte 7 persoane și-au pierdut viața în insula Dominica, răvășită de trecerea uraganului Maria. "Este greu de stabilit numărul morților, deocamdată sînt confirmate șapte victime", a declarat consilierul premierului insular, Roosevelt Skerrit.

Imagini aeriene luate de AFP arată o parte din Dominica acoperită de resturi și moloz, mai ales de acoperișuri smulse. Un zbor de recunoaștere a permis Centrului pentru situații de urgență din Caraibe (CDEMA) să estimeze pagubele la între "70-80% din construcții", potrivit directorului centrului, Ronald Jackson.
Uraganul, a cărui forța oscila între 4 și 5 (maximum), și-a continuat traseul devastator spre nord-vest lovind din plin Puerto Rico miercuri dimineață, provocînd moartea unei persoane și întreruperea totală a curentului electric.


"Devastarea este practic totală", a declarat printre lacrimi dintr-un refugiu Carmen Yulin Cruz, edila capitalei San Juan, precizînd că "numeroase părți ale orașului sînt complet inundate".
Locuitorii din San Juan s-au adăpostit în casa scărilor sau în spatele zidurilor groase în timp ce trombe de apă și de vînt s-au dezlănțuit afară smulgînd copaci care s-au prăbuși peste mașini.

Pagubele provocate de Maria, care a lovit insula cu rafale de vînt de pînă la 250 km/h, sînt atît de mari încît guvernatorul Ricardo Rossello a cerut Casei Albe să declare Puerto Rico "zonă de dezastru".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?