X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert: Transnistria îşi va îmbunătăţi relaţiile cu Ucraina

21 sep. 2017,, 08:50   Politică
3837 5

Transnistria îşi va îmbunătăţi relaţiile cu Ucraina, consideră politologul moldovean, deputatul Partidului Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea.

Într-un interviu pentru publicaţia rusă "Nezavisimaia gazeta", el a spus că "republica nerecunoscută se află într-o situaţie extrem de dificilă din cauza blocadei organizate de Ucraina - tranzitul mărfurilor ruseşti pe teritoriul ucrainean spre regiune a fost închis, la fel ca şi exportul producţiei transnistrene în Rusia. Avioanelor ruseşti le este interzis să survoleze spaţiul aerian ucrainean şi ele nu pot livra bunuri la Tiraspol. Transnistria poate primi ajutor real din Rusia doar prin transfer bancar, iar în caz de conflict armat va fi dificilă acordarea sprijinului militar".

Potrivit lui, "autorităţile transnistrene şi elita de afaceri se află în strînsă legătură cu Ucraina, în special cu portul Odessa. De asemenea, acestea sînt legate şi de Uniunea Europeană, unde ajunge 38% din totalul exporturilor transnistrene. Prin urmare, Tiraspolul se va întoarce spre direcţia în care se află interesele elitelor sale de afaceri".

"Iar pentru aceasta va trebui să-şi schimbe vectorul geopolitic. Odată Moscova ar putea observa că Transnistria cea prorusă nu mai este în zona de influenţă a Rusiei", a conchis analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?