Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Șase voluntari au încheiat o simulare a vieții pe Marte

21 sep. 2017,, 03:00   Ştiinţă şi IT
3693 1

Patru bărbați și două femei au încheiat o simulare a unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, după ce au trăit timp de opt luni sub un dom izolat în Hawaii, cel de al cincilea experiment de acest tip pentru NASA, relatează AFP.

Cînd au ieșit duminică din carantină, cei șase au părut să se bucure de razele soarelui și de senzația de aer proaspăt, dar și de gustul unor fructe tropicale în compania familiei și a prietenilor, a precizat Universitatea din Hawaii, care a răspuns de experiment, într-un comunicat.

"Unul dintre lucrurile care mi-a lipsit cel mai mult a fost bucătăria portugheză", a declarat Brian Ramos, unul dintre membrii echipajului, într-o înregistrare video difuzată de CBS News.

Kim Binsted, care conduce acest studiu în cadrul programului NASA la Universitatea din Hawaii (HI-SEAS), a explicat importanța unei anumite varietăți în acest grup.

"Este ca și cum am încerca să adunăm o cutie cu unelte pentru a merge pe Marte, nu o umplem numai cu ciocane, chiar dacă sunt cele mai bune din sistemul solar", a explicat ea pe CBS News.


Deși tensiunile între persoane sunt inevitabile, totul s-a derulat bine în cazul acestui ultim echipaj, care și-a îndeplinit corespunzător sarcinile cheie, a mai spus Kim Binsted, profesoară de știință informatică.

În timpul acestui experiment care a început la 19 ianuarie, grupul a trăit izolat de restul planetei într-un spațiu cu diametrul de 11 metri și de șase metri înălțime, neconsumând decât alimente uscate sau conservate, cărora li s-au adăugat din când în când legume cultivate în laboratorul domului.

Bărbații și femeile au avut fiecare cîte o cămăruță, cu un spațiu pentru un pat de campanie și un birou. Domul, alimentat cu energie solară, era dotat cu dușuri și toalete "uscate" cu compost.

Voluntarii au putut comunica pe internet cu prietenii și familia, dar cu o întârziere de 20 de minute în transmisii, care corespunde timpului necesar undelor radio pentru a parcurge distanța dintre Marte și Terra.

Cînd mergeau în exterior pentru lucrări geologice, voluntarii foloseau costume spațiale.

În timpul celor opt luni petrecute pe versantul nordic și arid al vulcanului Mauna Loa, care amintește de peisajele marțiene, grupul a efectuat experiențe științifice, a făcut mișcare zilnic și a întreținut echipamentele domului.

Proiectul, numit "HI-SEAS", va ajuta NASA să selecționeze viitoarele echipaje pentru misiuni spațiale de lungă durată către planete precum Marte în orizontul anilor 2030.

NASA încearcă să învețe maximum de lucruri despre coeziunea și psihologia membrilor unor astfel de misiuni. Acest ultim experiment în cadrul programului HI-SEAS a fost precedat de altele patru, printre care și unul de 12 luni. O altă misiune de opt luni urmează să înceapă în ianuarie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?