Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Premieriul irakian le cere kurzilor să renunțe la referendum

20 sep. 2017,, 21:30   Externe
2151 0

Premierul irakian, Haider Al-Abadi, a cerut regiunii autonome Kurdistan să renunțe la controversatul vot pentru independență programat pentru săptămîna viitoare, în contextul escaladării tensiunilor dintre Bagdad și Erbil, relatează DPA.

"Referendumul din Kurdistan este respins indiferent dacă are loc acum sau în viitor", a declarat presei, marți seară, premierul Al-Abadi.

Bagdadul "sugerează acum ca referendumul să fie anulat, nu amînat", a adăugat el.

Afirmațiile lui Haider Al-Abadi au venit la cîteva ore după ce președintele Kurdistanului, Massoud Barzani, a transmis Bagdadului un ultimatum de trei zile pentru a oferi autorităților de la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, un acord suficient de bun pentru ca el să fie convins să renunțe la votul programat pentru 25 septembrie.


Bagdadul a condamnat în mod repetat referendumul, spunând că este neconstituțional, iar Curtea Supremă din Irak a dispus luni ca votul să fie suspendat.

Al-Abadi a cerut autorităților de la Erbil să înceapă "negocieri serioase" cu Bagdadul pentru a rezolva problemele de durată ca cele privind veniturile din petrol și teritoriile disputate.

"Schimbarea unilaterală a granițelor prin forță deschide calea pentru o baie de sânge", a adăugat el.

Referendumul este programat să se desfășoare în Kurdistan, dar și în unele zone disputate, inclusiv în regiunea Kirkuk, bogată în petrol.

Referendumul îngrijorează de asemenea și vecinii Irakului — Turcia, Iranul și Siria—, care se tem că votul va încuraja propriile populații de kurzi să caute independența.

Statele Unite au cerut Kurdistanului să anuleze votul, temându-se că acesta va alimenta tulburările regionale și va distrage atenția de la campaniile în desfășurare împotriva extremiștilor Statului Islamic în Irak și Siria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?