Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Dodon pune punctele pe i. De ce a întors mai multe legi Parlamentului

20 sep. 2017,, 11:30   Politică
3973 10

Șeful statului îl acuză pe Andrian Candu de faptul că a manipulat opinia publică la subiectul proiectelor de legi întoarse Legislativului, informează NOI.md.

Igor Dodon susține că legile pe care guvernarea vrea să le revoteze în regim de urgență în ședință specială se referă la subiecte de importanță majoră pentru țară, iar prevederile propuse vor afecta direct viețile cetățenilor.

De exemplu, modificările propuse la Codul muncii, susține demnitarul, sînt îndreptate împotriva categoriilor social-vulnerabile ale societății: a mamelor cu mulți copii și a pensionarilor. Proiectul prevede reducerea termenului limită a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu 2 ani (de la 6 ani – la 4 ani); acordarea dreptului angajatorului de a rezilia din proprie inițiativă contractul individual de muncă cu persoanele care au vîrsta de pensionare; excluderea obligativității atribuirii contractului individual de muncă unui număr din registrul unității ș.a.

O altă lege respinsă de Dodon are ca scop lichidarea Academiei de Științe și conduce, practic, la izolarea sistemului educațional național de cel internațional, argumentează el. „În așa mod, riscăm ca diplomele noastre să nu mai fie recunoscute. Scopul real al acestor inițiative este de a deposeda Academia de Științe de patrimoniul pe care îl deține”, afirmă șeful statului.

O altă lege blocată este cea cu privire la energetică, prin care conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) i se acordă dreptul de a-și elabora bugetul și a-și stabili de sine stătător salariile. Dodon s-a arătat revoltat că membrii Consiliului de administrație ANRE primesc salarii ce depășesc suma de 60 de mii de lei, iar prin această prevedere există riscul ca acestea să fie și mai mari. „Salariile în diferite instituții de stat, începînd cu cele regulatorii și terminînd cu întreprinderile și agențiile de stat, nu trebuie să depășească substanțial salariile pedagogilor, medicilor și ale altor categorii de specialiști care sînt cu adevărat importanți pentru țară”, a precizat el.


Nici proiectul de lege cu privire la tichetele de masă nu a fost susținut de președinte. Potrivit lui, în spatele acestor inițiative, nobile la prima vedere, se ascunde o evaziune fiscală de proporții.

„Consecințele în cazul adoptării repetate a acestor legi să și le asume guvernarea, Președintele Parlamentului - Candu - și întreaga majoritate parlamentară”, a conchis Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?