Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Robotul Frank de la Universitatea Tehnică și-a găsit o „parteneră” (VIDEO)

19 sep. 2017,, 17:00   Ştiinţă şi IT
3225 0

Studenții pasionați de robotică de la Universitatea Tehnică din Moldova vor avea ocazia să facă cercetări științifice cu ajutorul un nou robot NAO achiziționat de instituție, comunică NOI.md.

Robotul a fost numit Eva și este al doilea de acest tip din Moldova, după ce, la mijlocul lunii iulie, Universitatea l-a achiziționat pe Frank. Robotul va fi utilizat pentru instruirea studenților, dar și pentru cercetări științifice.

Potrivit rectorului Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, datorită acestor achiziții, în istoria Programului „Robotică și Mecatronică” de la UTM, creat în premieră în Moldova, începe o nouă etapă.

„E un robot care pare o jucărie, dar de fapt nu este. E total programabil, poate fi programat în diverse limbaje, pot fi testați diverși algoritmi, inclusiv de inteligență artificială. Poate fi folosit în diverse domenii, inclusiv în medicină. Demult ne-am dorit să avem un partener sau o parteneră pentru robotul Frank, din cauză că astfel poate fi testat un algoritm de comunicare, un robot să-i transmită altui robot ceea ce a învățat. Sînt convins că și de acest roboțel vor beneficia atît studenții, cît și cadrele didactice”, a relatat Viorel Bostan.

Rectorul UTM a mai menționat că instituția dispune de expertiza și competențele necesare pentru a produce integral un robot, în viitor. Lectorii Universității s-au arătat convinși că cei doi roboți vor contribui la sporirea interesului în rîndul studenților pentru acest domeniu, unul slab dezvoltat în țara noastră, dar care prinde contur la nivel mondial.


„Ne dorim astfel să dezvoltăm proiecte noi, mult mai ambițioase ale studenților. Acești roboți vor face procesul de educație și de acumulare a cunoștințelor mai interactiv, va spori și interesul fetelor pentru acest domeniu”, a menționat Viorica Sudacevschi, coordonator de programe de studii la UTM.

Robotul Eva a fost procurat cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova și al programului „GirlsGoIT”. Lansarea robotului EVA are și o conotație simbolică, întrucît organizatorii își propun să încurajeze astfel implicarea mai activă a tinerelor în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering and Math).

„Ne-am dat seama că există o anumită problemă, domeniul tehnologiilor este asociat de multe ori cu bărbații, or, noi vrem să schimbăm această situație și să arătăm că există egalitate”, a menționat președinta organizației TEKEDU, Mihaela Iurașcu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?