X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Uraganul Maria a lovit puternic insulele Dominica si Martinica

19 sep. 2017,, 13:20   Externe
5807 1

Ochiul uraganului Maria, care a ajuns unul de categorie 5, maximă, a lovit insula Dominica, din Antilele Mici, cu o forţă a vîntului de pînă la 260 km/h, a informat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Insula Dominica a suferit "daune la scară largă" în urma uraganului Maria, a anunţat marţi premierul statului din Caraibe, Roosevelt Skerrit, care a fost evacuat din locuinţă după ce furtuna a smuls acoperişul casei sale, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

Dominica este o insulă de circa 75.000 de locuitori, situată între teritoriile franceze Guadelupa, la nord, şi Martinica, la sud.

„Am pierdut tot ce pot cumpăra şi înlocui banii. Cea mai mare frică a mea este că ne vom trezi cu ştiri despre rănirea gravă a unor persoane, cu posibile decese, ca urmare a alunecărilor de teren cauzate de ploile persistente. Mîine dimineaţă vom porni la drum în căutarea răniţilor şi a celor prinşi între dărîmături. Vîntul a smuls acoperişurile de pe aproape fiecare casă. Prioritatea mea este acum salvarea celor prinşi şi asigurarea asistenţei medicale. Vom avea nevoie de ajutor de toate felurile... Dominica are nevoie de sprijin din partea prietenilor, de elicoptere pentru a traversa ţară şi a stabili ce este nevoie", a spus Roosevelt Skerrit.


„Acoperişul casei mele nu mai este", a spus Roosevelt Skerrit pe Facebook. "Mă aflu la mila uraganului. Casa se inundă". Mai tîrziu, acesta a adăugat: „Am fost salvat".

Aeroportul şi porturile din Dominica au fost închise din cauza uraganului, care se deplasează aproximativ pe acelaşi traseu ca Irma, furtuna care a devastat regiunea luna aceasta.

Insula Martinica a declarat nivel maxim de alertă, în timp ce pe insula Guadalupe au fost făcute evacuări.

Stare de alertă a fost declarată şi în Puerto Rico, teritoriul american unde Maria ar urma să ajungă pe uscat marţi, ca uragan de categoria trei. Puerto Rico nu a fost lovit în forţă de Irma şi a devenit un nod important pentru livrarea de ajutoare pe insulele afectate.

Uraganul Maria va lovi, probabil, şi insulele Virgine, americane şi britanice, devastate deja de Irma. Autorităţile se tem că dărîmăturile lăsate în urmă de Irma ar putea fi luate de vînt şi reprezenta un nou pericol.

Avertizările sînt în vigoare şi pentru St Kitts and Nevis, Montserrat şi St Lucia, St Martin, Saba, St Eustatius şi Anguilla.

Antilele Mici se află încă sub şocul uraganului Irma, de asemenea de categoria 5, care a făcut cel puţin 26 de morţi în Caraibe, mai ales în Puerto Rico şi Cuba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?