X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ultima oră! Guvernul sesizează Curtea Constituțională

19 sep. 2017,, 10:00   Politică
5211 4

Cabinetul de miniștri a luat decizia de a sesiza Curtea Constituțională după ce Igor Dodon a refuzat repetat să-l numească pe Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării, informează NOI.md.

Mai exact, Guvernul a cerut interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituție, în vederea clarificării acțiunilor ce pot fi întreprinse de prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărîrea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării, afirmă premierul Pavel Filip.

Guvernul face referire în sesizarea sa la o hotărîre a Curții Constituționale din 1999, care specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președinte, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, atunci Curtea a concluzionat că președintele nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către șeful statului ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat stipulat în Constituție, se mai arată în sesizarea depusă la CCM de Guvern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?