X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Criza din Golf: Angela Merkel recomandă negocieri discrete

15 sep. 2017,, 23:30   Externe
1984 0

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a recomandat vineri negocieri discrete între Qatar, pe de o parte, și Arabia Saudită și aliații acesteia pe de altă parte, pentru soluționarea crizei din Golf și pentru a le permite fiecăreia dintre părți 'să salveze aparențele', informează AFP.

'Vedem cu îngrijorare că nu se conturează nicio soluție după aproape 100 de zile de conflict', a declarat Merkel, primindu-l la Berlin pe emirul Qatarului, șeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, acesta din urmă pentru prima dată în vizită oficială într-o capitală occidentală după debutul crizei, în iunie.

'Actorii (crizei din Golf) trebuie să ia loc cât mai repede la aceeași masă. Germania (...) vrea să-și aducă propria contribuție pentru rezolvarea acestui conflict într-un mod care să-i permită fiecăruia să salveze aparențele', a spus ea.

Potrivit cancelarului federal german, negocierile dintre Qatar, pe de o parte, și Arabia Saudită și aliații acesteia pe de altă parte, trebuie să fie discrete pentru a reuși.

'Acest conflict nu va fi rezolvat în public, cu oricine de oriunde din lume care să facă tot felul de aprecieri (...), trebuie să creăm condiții pentru ca nimic din conținutul negocierilor să nu ajungă în presă', a spus ea.


Berlinul întreține bune relații atât cu Riadul, cât și cu Doha. Qatarul este, de altfel, acționar al marilor grupuri germane precum Deutsche Bank sau Volkswagen.

La rândul său, emirul Qatarului s-a declarat 'gata să ia loc la masa negocierilor pentru a rezolva criza' din Golf.

În data de 5 iunie, la două săptămâni după ce președintele american Donald Trump a întreprins o vizită la Riad, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au rupt toate legăturile cu Doha, acuzând-o că finanțează grupări islamiste radicale și se apropie de Iran.

O mediere din partea Kuweitului, eforturile mai multor capitale europene și ale președintelui american Donald Trump nu au reușit până acum.

Emirul Qatarului mai este așteptat să ajungă vineri la Paris, pentru o întrevedere cu președintele Emmanuel Macron, înainte de a se deplasa la New York și la Adunarea Generală a ONU.

Qatarul este un investitor de prim rang în Franța. Exemplul emblematic este cel al clubului de fotbal Paris Saint-Germain, pe care fondurile emiratului mare producător de gaze naturale l-au propulsat în prim-planul european, mai ales după achiziționarea vedetei braziliene Neymar.

Doha este de asemenea prezentă în investițiile imobiliare, în domeniul hotelier de lux și în marile companii franceze precum Total, Vivendi și LVMH.

Qatarul este de asemenea un cumpărător important pe piața de armament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?