X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Președinția: Guvernarea de la Chișinău continuă să păstreze tăcerea

15 sep. 2017,, 15:51   Politică
4937 6

Guvernul și Parlamentul de la Chișinău păstrează tăcerea în condițiile în care România, Bulgaria, Grecia și Ungaria semnează o scrisoare comună împotriva legii învățămîntului din Ucraina.

Ministrul Afacerilor Externe român, Teodor Meleșcanu, și omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, Grecia, Nikos Kotzias, și din Ungaria, Peter Szijjarto, au transmis șefului diplomației de la Kiev, Pavlo Klimkin, secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat "îngrijorarea" și "profundul regret" față de adoptarea pe 5 septembrie de Rada Supremă a proiectului de lege a Învățământului din Ucraina.

"Acest demers comun are în vedere interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor și standardelor internaționale relevante în domeniu. În cadrul scrisorii se susține necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziția Consiliului Europei și la nivelul OSCE pentru a asigura că noile dispoziții restrictive introduse de Legea Învățământului din Ucraina nu vor afecta protecția adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparținând minorităților naționale", se arată într-un comunicat al MAE transmis, joi, AGERPRES.

Dintre oficialii moldoveni, doar Președintele Dodon Igor și-a manifestat îngrijorarea pentru soarta comunităților destul de largi de moldoveni și români care locuiesc pe teritoriul Ucrainei. Aceste comunități riscă să fie supuse unui proces de deznaționalizare printr-o lege impusă de Kiev.

Președintele Igor Dodon își exprima speranța că oficialii ucraineni vor conștientiza efectele negative ale respectivei legi și vor întreprinde acțiunile necesare pentru a renunța la ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?