X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De consiliere psihologică au nevoie și salvatorii

14 sep. 2017,, 09:21   Societate
1742 0

În caz de catastrofe, de accidente rutiere grave cu repercusiuni psihosociale, echipa de psihologi și paramedici se prezintă la faţa locului pentru a acorda îngrijiri medico-psihologice victimelor şocate.

Dar în asemenea situații nu doar victimele, ci ci şi salvatorii şi pompierii necesită asistenţă psihologică post-misiuni de salvare cu grad înalt de risc. Diana Botnariuc, șef Secție asistență psihologică din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a Ministerului Afacerilor Interne, a declarat pentru IPN că în cazul misiunilor cu risc sporit, pompierii beneficiază de consiliere psihologică după intervenții în mod obligatoriu.

Şedinţele de consiliere psihologică poartă un caracter obligatoriu dacă salvatorii/pompierii în ultimele două săptămîni s-au confruntat cu situaţii de criză precum: acţiuni de salvare cu final tragic a unei femei însărcinate sau a unui copil, pierderea unui coechipier sau coleg de serviciu sau participarea la situaţii excepţionale de amploare cu traumatisme grave şi victime multiple cu instaurarea post-misiune a sentimentului de pericol eminent sau eşec profesional irecuperabil.

Intervenţia psihologică post-misiuni cuprinde, pe de o parte ,supravegherea clinică a salvatorilor, pe de altă parte, organizarea şedinţelor de consiliere psihologică individuale sau de grup, pentru întreg efectivul participant la misiuni de salvare şi necesită, acceptă sau chiar solicită oferta de intervenţie psihologică.

Diana Botnariuc a subliniat că intervenția psihologică este absolut necesară, dacă în ultima perioadă post-misiune persistă reacţii şi manifestări precum: retrăirea scenei traumatizante în mod dureros şi permanent prin coşmaruri, gînduri obsedante negative legate de eveniment/misiune, evitarea amintirilor traumatizante sub orice pretext sau tulburări de somn sau somn agitat etc.

Aceasta a mai spus că atît salvatorii, cît și pompierii, sînt pregătiți să facă față stresului profesional începînd de la cursul iniţial de instruire după angajare. În acest context, candidaţii ce prezintă potenţial dezadaptativ sau disfuncţii psihice nu sînt angajaţi în Serviciul de Urgență, ci doar cei cu un potenţial psihic distins şi care, în urma unor instruiri eficiente, realizate iniţial la angajare de psihologi, nu vor renunţa la meseria sa de salvator sau pompier, chiar și în situații dificile sau de stres. Consilierea psihologică este necesară şi recomandată, fiindcă fortifică sănătatea psihică a efectivului, a spus specialista.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?