Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Noul şef al delegaţiei UE în RM i-a înmînat preşedintelui scrisorile de acreditare

13 sep. 2017,, 15:41   Politică
3368 0

Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, i-a înmînat miercuri preşedintelui Igor Dodon scrisorile de acreditare.

Anunțul a fost făcut de şeful statului pe pagina sa de Facebook.

"I-am urat noului ambasador succes în activitatea pe care o începe în ţara noastră, exprimîndu-mi încrederea că relaţiile de cooperare în vederea realizării mai multor proiecte de interes comun în diverse domenii va continua. I-am comunicat ambasadorului că, din păcate, moştenirea este foarte grea după opt ani de aşa-zisa integrare europeană sub guvernările care s-au perindat şi au speculat subiectul standardelor şi calităţii vieţii UE, aici la Chişinău", a subliniat Dodon.

El a menţionat că Peter Michalko cunoaşte îndeaproape situaţia din ţară, deoarece a activat în Republica Moldova în diverse funcţii şi în diferite perioade, din anii '90 pînă în prezent.

„Astfel, consider că ambasadorul Peter Michalko nu poate fi surprins şi indus în eroare cu fluturarea drapelului UE pe instituţii sau automobile, dar nici cu intenţii deşarte de a introduce în Constituţie obiectivul integrării europene", a scris preşedintele.

El a subliniat că "Uniunea Europeană este vecinul nostru şi unul dintre cei mai importanţi parteneri" şi speră că dinamica relaţiilor va fi în creştere.

„Am ajuns la înţelegerea că săptămîna viitoare vom avea o întrevedere în cadrul căreia vom discuta în detalii subiecte cu privire la politica internă şi externă a ţării, cooperarea bilaterală şi multilaterală, situaţia din regiune şi alte subiecte de importanţă majoră pentru Republica Moldova. Mi-am exprimat speranţa că noul ambasador va contribui la dinamizarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a remarcat Dodon.

Peter Michalko s-a născut pe 24 august 1971 în oraşul Martin din Slovacia. În 1994 a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale a Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO). În 2001 a învăţat la Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall".

A activat în diferite funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei şi în ambasadele din străinătate. La MAE al Slovaciei activează din anul 1994. A ocupat funcţia de consilier al Ambasadei Slovaciei în România (1996-2000) şi în Grecia (2002-2006). În 2007-2008, a activat la Misiunea EUBAM, iar în perioada 2008-2009 a fost consilier al reprezentantului special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei. A contribuit la deschiderea Ambasadei Slovaciei la Chişinău. Din 2012, Peter Mikhalko a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Slovaciei în Grecia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?