Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 209 mil. lei din plasarea VMS

13 sep. 2017,, 14:41   Economie
1949 0

Situaţia de pe piaţa financiară a Moldovei confirmă faptul că se reduce costul banilor. Acest lucru a fost demonstrat şi la ultima licitaţie de plasare a valorilor mobiliare de stat (VMS), emise de Ministerul Finanţelor, acoperind cu ajutorul resurselor atrase decalajul din balanţa de plăți.

La licitaţia de marţi, 12 septembrie, emitentul a plasat hîrtii de valoare în sumă de 209 milioane de lei cu o rentabilitate puţin mai mică decît la licitaţia precedentă. Cererea băncilor la VMS a constituit 282,5 mil. lei, fiind cu 65,8 mil. lei mai mică. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,07%-6,46%, fiind puţin mai mic comparativ cu rentabilitatea de săptămîna trecută, cînd aceasta constituia 6,19%-6,50%.

Solicitaţi să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că scăderea rentabilităţii VMS confirmă exactitatea semnalelor date pieţii de Banca Naţională (BNM).

„Prin diminuarea ratei de bază cu 0,5%, precum şi a ratelor la depozitele şi creditele overnight, regulatorul dă de înţeles că tendinţa costului banilor continuă să scadă", a spus un interlocutor.

Participanţii pieţei presupun că, dacă nu vor exista temeri de creştere a indicelui preţurilor de consum, pînă la sfîrşitul anului 2017 regulatorul va recurge la o nouă diminuare a ratei de bază şi, nu este exclus, a normelor de rezerve.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?