X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Moldova devine un poligon pentru teste biologice?

13 sep. 2017,, 10:31   Politică
55844 19

Victor Surugiu

În țările postsovietice iau amploare scandalurile în jurul creării de către Departamentul Apărării al SUA a laboratoarelor și stațiilor biologice de studiere a microorganismelor patogene și care testează preparatele medicinale inovative pe populația locală neomogenă din punct de vedere etnic.

Experții menționează să SUA au o activitate biologică sporită în regiune și e puțin probabil ca Moldova să fie o excepție din această tactică.

Ex-deputat: Și în Moldova există laboratoare biologice americane

În Ucraina unul dintre liderii politici locali, fostul deputat Vladimir Oleinik, la finele lunii august, a declarat pe blogul său că Departamentul Apărării al SUA atrage Kievul într-un război biologic, creînd pe teritoriul Ucrainei zeci de laboratoare de referință și o rețea de monitorizare a stațiilor biologice. Potrivit lui, americanii desfășoară această activitate nu doar în Ucraina, dar și în Armenia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Kazahstan, Georgia, Uzbekistan și Moldova. Politicianul susține că în laboratoarele americane sînt investite zeci și sute de milioane de dolari. În ele, sub egida Pentagonului, sînt efectuate manipulări secrete cu preparate biologice.

„Există două versiuni oficiale ale Pentagonului. Prima – îngrijorarea în legătură cu condițiile de păstrare a patogenilor. A doua – excluderea posibilității unui atac biologic asupra Americii. Proiectul american global are drept scot reducerea la zero a acestor pericole”, declară Oleinik. Potrivit lui, o dovadă indirectă a activității acestor laboratoare sînt cazurile de îmbolnăvire a animalelor și oamenilor cu boli exotice. Politicianul menționează că, de regulă, asemenea epidemii nu sînt făcute publice și pacienții sînt tratați cu ușile închise ale clinicilor speciale. Însă unele epidemii misterioase nu pot fi ascunse, la fel ca și cazurile cînd viruși necunoscuți sau rari răpesc viețile și sănătatea oamenilor.


Ex-deputatul ucrainean presupune că, în realitate, una dintre sarcinile Pentagonului este pregătirea de un eventual război bacteriologic cu Rusia. Experții militari menționează că SUA sînt interesate în deținerea controlul total asupra situației sanitar-epidemiologice din regiune și a manipulărilor cu microorganismele patogene, precum și în studierea receptivității locuitorilor spațiului postsovietic la diferite boli și modul de tratare a acestora. Testele sînt efectuate pe locuitorii statelor înrudite genetic cu potențialul adversar (Rusia) în războiul bacteriologic. Prin asta, în opinia lor, se explică testarea preparatelor medicinale inovative pe populația locală neomogenă etnic, dar care este similară cu cea rusă (sau cu unele regiuni ale Rusiei).

Ministerul Apărării: Moldova nu participă la aceste proiecte

Redacția NOI.md a solicitat un comentariu al Ministerului Apărării privind participarea Moldovei la proiectele SUA în domeniul biologiei militare. În special ne interesa dacă există proiecte naționale sau internaționale în domeniul în care, într-un fel sau altul, participă Ministerul, dacă există acorduri privind cooperarea în domeniul militar-biologic și de asigurare a securității biologice cu organizații sau guverne de peste hotare, precum și dacă participă vreun contingent militar al RM în țară sau peste hotare la aplicații de instruire speciale în cadrul pregătirii de condițiile unui război bacteriologic.

În răspunsul oferit de Comandamentul forțelor terestre al Armatei Naționale a RM, semnat de sublocotenentul Victor Aftenie, se arată că Moldova nu participă la proiecte legate de biologia militară, nici pe teritoriul țării, nici peste hotare. Nu sînt nici acorduri de cooperare și interacțiune în acest domeniu cu alte state. Precum a comunicat reprezentantul Armatei Naționale, contingentul militar al țării noastre nu participă la misiuni cu caracter militar-biologic. Astfel, potrivit reacției Ministerului Apărării, această instituție nu vede motive de îngrijorare în legătură cu informația privind atragerea Moldovei în bătălia bacteriologică dintre marile puteri.

Există motive de îngrijorare?

Deci are oare dreptate politicianul ucrainean care afirmă că Moldova a devenit una dintre țările folosite în calitate de poligon pentru testele biologice? Experții intervievați de NOI.md consideră că totuși există motive de îngrijorare. Unul dintre ei a amintit despre comunicatele Centrului Național de Sănătate Publică, care informează despre depistarea în ultimul timp în Moldova a cîtorva cazuri de infecții exotice extrem de periculoase. Doar în perioada iulie-august, două cazuri de tularemie au fost depistate în raionul Cahul, iar în raionul Briceni și la Chișinău au fost înregistrate cîte un caz suspect de leptospiroză. Experții străini au menționat în repetate rînduri că asemenea incidente ar putea constitui o dovadă indirectă a activității militar-biologice pe teritoriul țării.

Pe acest fundal, mulți sînt îngrijorați de impulsionarea cooperării politico-militare dintre Moldova și SUA. Vizitele și întrevederile permanente la cel mai înalt nivel vorbesc despre interesul sporit al militarilor americani față de Moldova. Este vorba nu doar de susținerea implementării reformei sectorului militar, susținerea armatei naționale în cadrul diferitor programe de asistență, de pregătire a militarilor în școlile specializate ale SUA și de aplicațiile comune ale militarilor moldoveni și americani, dar și despre asigurarea țării noastre cu echipament și tehnică specială cu destinație diversă.

Recent, la Chișinău, într-o vizită oficială s-au aflat 17 generali și amirali și un angajat civil al Departamentului Apărării al SUA, care au venit la bordul unui Boeing militar. Serviciul de presă al Ambasadei SUA a comunicat că acest grup face parte din programul de instruire a comandamentului superior în problemele securității naționale și de politică externă. Vizita militarilor americani la Chișinău a avut loc pe fundalul deciziei NATO privind crearea structurilor militare pentru protecția Europei Centrale și de Est împotriva pericolelor din partea Rusiei.

Luna trecută, cooperarea în domeniul militar a devenit motiv pentru întrevederea dintre adjunctul comandantului forțelor terestre ale SUA în Europa, general-maiorul John Gronski, și comandatul Armatei Naționale a Moldovei, generalul de brigadă Iurie Cutie. „Părțile au examinat aspecte ce țin de cooperarea bilaterală în domeniul militar, situația actuală din domeniul securității, precum și alte subiecte de interes comun”, a menționat Ministerul Apărării în comunicatul său.

În cadrul vizitei, specialiștii și militarii americani au fost la Centrul de instruire de la Bulboaca, unde au avut loc aplicații militare cu participarea a 140 de ofițeri și soldați din diferite subdiviziuni ale armatei moldovenești și Gărzii naționale a statului Carolina de Nord.

Între timp, scandalul din Ucraina în jurul laboratoarelor biologice americane a coincis cu numirea unui nou șef al proiectului Departamentului apărării al SUA pentru prevenirea pătrunderii armelor convenționale în Moldova. Această misiune i-a fost încredințată lui Kennis Carmichael, care și-a început activitatea la începutul lunii septembrie. El deja a avut un șir de întrevederi cu conducătorii diferitor instituții de stat. Totodată, au fost semnate documente privind extinderea și îmbunătățirea infrastructurii organelor de drept.

De la Ucraina pînă la Kazahstan

SUA desfășoară o activitate militar-biologică intensă în fostele republici sovietice, prin urmare, este puțin probabil ca Moldova să fie o excepție din această tactică. În Ucraina, potrivit unor înțelegeri dintre Kiev și Washington, urmează a fi modernizate 27 de laboratoare ale supravegherii sanitare din țară. O parte dintre aceste lucrări deja au fost îndeplinite. În special, acum cîteva zile, la Odessa, a fost deschis un laborator de nivelul trei de securitate, ce poate diagnostica orice maladii infecțioase. Totodată, rămîne nesoluționată problema construcției în regiunea Harkov a „laboratorului central de referință”, din cauza rezistenței opuse de populația locală.

Se știe că principalul partener al SUA în domeniul biologiei militare este Georgia, unde asemenea proiecte sînt implementate practic fără restricții pe parcursul unei perioade îndelungate. În special, la Tbilisi, cu susținerea Pentagonului, a fost construit Centrul de Sănătate Publică, dotat cu un complex de laboratoare și un centru inclus oficial în cadrul sistemului militar american privind controlul global al răspîndirii infecțiilor. Statele de personal științific, tehnic și administrativ ale Centrului depășesc 200 de persoane. Dintre acestea, 20 sînt reprezentanți ai SUA cu statut diplomatic, care au la dispoziție linii directe de comunicare cu ambasada și se află într-o zonă inaccesibilă pentru localnici.

Suprafața totală a laboratoarelor depășește 8 mii de metri pătrați, dintre care 2,5 mii ocupă două laboratoare de nivelul trei al securității biologice. Ele sînt destinate pentru studierea bolilor la oameni și animale (febra hemoragică, ciuma, antraxul, tularemia, bruceloza, gripa aviară înalt patogenă, febra aftoasă, pesta porcină clasică și africană etc.). Acest centru asigură păstrarea în siguranță și menținerea colecțiilor de microorganisme, monitorizarea situației sanitar-epidemiologice și efectuarea cercetărilor militar-medicale pe teritoriul Georgiei și statelor din jur, precum și expres-diagnosticului agenților patogeni.

Americanii demonstrează o activitate militar-biologică intensă în Kazahstan, unde Pentagonul formează o rețea de instituții de cercetări științifice. O parte dintre centrele științifice au fost deja reconstruite și dotate cu echipamentul necesar în cadrul programului american „Reducerea comună a pericolului”. În Azerbaidjan, Pentagonul a desfășurat lucrări de reconstrucție a rețelei de centre ale serviciului sanitar-epidemiologice și a fost luată decizia privind construcția unui laborator central de referință de securitate biologică de nivelul trei. Acțiuni în domeniul biologiei militare au fost întreprinse în Armenia, Uzbekistan și într-un șir de alte state.

Experții menționează că SUA își sporesc influența în țările fostei URSS în domeniul militar-biologic, în primul rînd, din contul extinderii considerabile a bazei experimentale și de laborator, precum și majorării volumului de cercetări în care este interesat Pentagonul. SUA sînt interesate în scoaterea în afara țării a unei părți considerabile a acestor experimente, precum și în crearea unor microorganisme capabile să acționeze selectiv asupra diferitor grupuri etnice. Totodată, există riscuri mari de apariție a unor mijloace biologice de distrugere, față de care va lipsi imunitatea naturală a populației regiunii, iar preparatele medicinale existente vor fi ineficiente. Totodată, în opinia experților, pe acest fundal are loc practic pierderea de către țările postsovietice a independenței în domeniul securității biologice. Deci țara noastră, neutră, participă la asemenea programe sau nu?

Așteptăm reacția responsabililor din cadrul Guvernului.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?