Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum să alegi numele perfect pentru copilul tău?

14 mai. 2018,, 01:30   Externe
6775 0

Să găseşti numele ideal pentru un copil nu e deloc uşor.

De aceea, vrem să vă întindem o mînă de ajutor şi să vă arătăm care sunt capcanele de care ar fi bine să va feriţi. Iată şapte reguli de care ar fi bine să ţineţi cont înainte să puneţi numele copilului:

1) Prenumele trebuie să se “asorteze” cu numele de familie

Evitaţi cacofoniile sau repetiţiile: Cosmin Minulescu (min-min), Ion Ionescu, Călin Mihalca (în actele de identitate şi în catalogul de la şcoală va fi Mihalca Călin). Trebuie să aibă o sonoritate plăcută, indiferent dacă pronunţi mai întâi numele, apoi prenumele sau invers.


2) Fără iniţiale stînjenitoare

Corina Andreea Costache pare un nume drăguţ, asta doar pînă cînd observi ce acronim formează iniţialele…

3) Alege un nume uşor de pronunţat

Mayra e un nume frumos şi exotic, de care fetiţa voastră o să fie mîndră când va creşte, dar există riscul să se plictisească la un moment dat să-i corecteze pe cei din jurul ei „Mă cheamă Mayra cu y, nu Maria!”.

La fel, Eolande (de origine celtică, înseamnă „floare violetă”) sau Makeeda (origine africană, înseamnă „acea frumoasă”) – sună bine, recunoaştem, dar sunt greu de pronunţat.

4) Să nu fie un nume mult prea popular

Nu ne referim doar la nume precum Andrei, Andreea sau Maria, ci şi la nume mai exotice, dar care sunt „pe val” la un moment dat.

5) Ţineţi cont şi de semnificaţia numelui

De exemplu, Fabian sună frumos, dar vine din latină, unde „fabianus” înseamnă crescător de fasole.

Sergiu e un nume destul de des întâlnit, dar semnificaţia să e neclară: vine din latină, unde „servare” înseamnă a salva, dar poate veni şi de la „servus” – servitor.

6) Nu treceţi pe certificatul de naştere un nume deja diminutivat

Ne referim la Nicuşor, Lenuţa, Ginuţa, Auraş. Lăsaţi-i copilului posibilitatea ca, atunci când va creşte mare, să se poată prezenta şi să semneze cu un nume întreg, serios, nu cu o poreclă drăguţă cu care nu ar avea nicio şansă să candideze la preşedinţia ţării.

7) Ai în vedere şi posibilele porecle

Copiii sunt foarte inventivi şi n-au nicio jenă să pună porecle care mai de care mai incomode, doar pentru a se distra pe seama asocierilor: Tristan cel trist, Elena balena sau Ana banana. Sau ce rimează cu Denis…

Evident, acest lucru n-ar trebui să vă oprească să alegeţi un nume care vă place, fiindcă poreclele bazate pe asocieri amuzante cu numele nu sunt singurele; mai pot fi puse şi pe seama caracteristicilor fizice (Grasu’, Aragaz cu patru ochi etc.), aşa că orice nume i-aţi pune copilului, tot nu se poate elimina complet riscul să se aleagă cu o poreclă deloc măgulitoare.

Unele nume sunt prea banale, altele prea sofisticate, unele sunt prea tradiţionale, altele prea moderne. La urma urmei, regulile de mai sus au rol pur consultativ, de a atrage atenţia asupra anumitor aspecte, iar părinţii sunt cei care au ultimul cuvânt. Aşa că mult succes în găsirea numelui ideal pentru copilul vostru!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?