Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Chifu: Participarea la exerciții militare este compatibilă cu neutralitatea

12 sep. 2017,, 10:43   Politică
3187 3

Participarea la exerciții militare și pregătirea Armatei Naționale este compatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de către directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Iulian Chifu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, citat de IPN.

În opinia analistului de politică externă, nu există niciun fel de incompatibilitate între statutul de stat neutru și participarea la exerciții militare. Din contra, un stat neutru se apără cu propriile forțe, nu are acorduri internaționale de alianță care să-l apere și presupun un angajament.

Referindu-se la blocarea de către președintele Igor Dodon a participării militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina, Iulian Chifu susține că președintele și consilierii lui ar trebui să știe că în atribuțiile șefului statului intră și componenta ce ține de pregătirea armatei pentru apărare, de securitate și de politică externă. ”Totodată, ar trebui să știe că acțiunile sale blocante nu fac altceva decît să-l împingă în spațiul în care, juridic vorbind, Igor Dodon poate fi încadrat și la acțiuni de înaltă trădare, de încălcare a unor atribuții, și la alte aspecte ale Codului penal care îl pot aduce în anumite posturi mai puțin avantajoase”, a spus el.

Potrivit lui, majoritatea parlamentară și executivul ar trebui să balanseze situația și să găsească soluțiile juridico-normative în raport cu Curtea Constituțională în așa fel, încît să-l aducă pe Igor Dodon în condițiile de a-și executa atribuțiile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?