X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Producătorii agricoli resimt un deficit de cadre calificate

11 sep. 2017,, 19:45   Societate
2416 1

Producătorii agricoli din Moldova se confruntă cu o lipsă acută de forţe de muncă calificate.

Acest lucru este confirmat de studiul "Evaluarea necesităţilor de competenţe ale forţei de muncă din agricultura cu valoare înaltă", realizat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) .

Potrivit studiului, competenţele în domeniul gestionării efectelor schimbările climatice, marketing şi promovare sînt printre cele mai solicitate de sectoarele de producere a fructelor, pomuşoarelor, strugurilor de masă, legumelor şi mierii de albine.

Studiul relevă că întreprinderile agricole duc lipsă de specialişti şi forţă de muncă calificată în domeniul de preproducere, prelucrare, dar şi în domeniul marketingului şi vînzărilor.

În acelaşi timp, în programele de învăţămînt de specialitate nu sînt incluse un şir de subiecte relevante activităţii agroindustriale, cum ar fi controlul calităţii, anumite procese tehnologice, mecanisme de asigurare sau elaborarea studiilor de fezabilitate.

Natalia Vrîncean, deţinătoare a unei gospodării ţărăneşti, susţine că situaţia va fi şi mai gravă în următorii ani, deoarece astăzi mai există specialişti pregătiţi acum 30-20 de ani, dar ei îmbătrânesc, iar tinerii refuză să activeze în agricultură.

Potrivit aceluiaşi studiu, sporeşte riscul ca instituţiile de învăţămînt din domeniul agricol să se confrunte în următoarea perioadă cu lipsa de cadre didactice, deoarece tot mai puţini tineri preferă să se dedice activităţilor didactice în instituţiile de învăţămînt pentru domeniul agricol.

Specialistul pentru dezvoltarea forţei de muncă din cadrul proiectului USAID APM, Oleg Stiopca, a precizat că rezultatele studiului au ajutat la formularea unor propuneri care, fiind materializate, ar putea contribui la dezvoltarea competenţelor necesare pentru activitatea antreprenorilor agricoli. Printre acestea se numără creşterea capacităţilor centrelor de excelenţă, ajustarea curriculumului la necesităţile reale ale mediului de afaceri, dar şi sporirea atractivităţii profesiei în domeniul horticol şi apicol.

Studiul a fost realizat în perioada lunilor iunie-august 2017 în baza chestionării şi discuţiilor desfăşurate cu gospodăriile agricole din sectorul horticol şi apicol din Republica Moldova, instituţiile de învăţămînt şi instituţiile ştiinţifice şi reprezentanţii asociaţiilor de producători agricoli.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?