Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Aproape 7 milioane de oameni au primit ordin de evacuare în Florida

10 sep. 2017,, 21:02   Externe
4846 1

Ploile torenţiale însoţite de vânt puternic matură deja statul Florida care se pregăteşte să fie lovit în plin de uraganul Irma. Autorităţile avertizează că valurile vor depăşi 4 metri.

Mai mult de un sfert din populaţia Floridei a fost evacuată. Peste 35 de mii de români locuiesc în acest stat american. Celula de Criză a MAE continuă demersurile de asistență consulară a cetățenilor români aflați în zona afectată, inclusiv prin identificarea unor modalități de evacuare a celor care au solicitat sprijin în vederea părăsirii zonei.

După ce a provocat numeroase distrugeri în centrul și estul Cubei, uraganul Irma, la acel moment de categoria 3, a avansat din nou la categoria 4, iar viteza vântului este de 210 km/h a anunțat Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA.

Lăsaţi tot şi plecaţi acum!, este îndemnul guvernatorului statului Florida, Rick Scott.

Peste 7 milioane de oameni au primit ordin de evacuare. Este cea mai mare evacuare în masă din istoria SUA și s-au format ambuteiaje uriaşe pe drumurile spre nord. Cei care au rămas să înfrunte urgia s-au pregătit cum au putut mai bine.


La Miami, mai mulţi copaci au fost scoşi din rădăcini şi străzile au fost inundate.

Creşterea nivelului mării, care ar putea atinge 4,5 metri în sud-estul Peninsulei Florida, ar putea provoca inundaţii însemnate în oraşele Naples, Fort Myers sau Marco Island.

Oraşul Tampa, cu 3 milioane de locuitori, nu mai fost lovit de un uragan din 1921. Irma însă este aşteptată să producă pagube.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reamintit sâmbătă populației „enorma putere distructivă” a uraganului Irma și a cerut tuturor celor aflați pe traiectoria acestuia să urmeze instrucțiunile autorităților și să plece din calea furtunii.

Peste 190.000 de locuințe din statul Florida au rămas fără electricitate, iar în arhipelagul Florida Keys, 29.000 de clienți au rămas la rândul lor fără electricitate, a anunțat pe Twitter Keys Energy Services. Este posibil ca remedierea avariilor să dureze câteva săptămâni.

MAE precizează că misiunile diplomatice continuă demersurile de identificare a tuturor cetățenilor români aflați în zona afectată de uraganul Irma. Prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate se menține permanent legătura cu membrii de familie ai acestora.

Cel puţin 25 de oameni au murit în insulele din Caraibe, după trecerea uraganului Irma. În Cuba, autorităţile au raportat distrugeri semnificative dar nu au spus că ar fi fost victime. În urmă vine uraganul Jose, de categoria 4, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional American pentru Uragane (NHC).

Din punct de vedere statistic, septembrie este cea mai activă lună din sezonul uraganelor.

Puterea uraganelor este măsurată cu ajutorul scării Saffir-Simpson, care porneşte de la categoria 1 - cea mai slabă - şi ajunge până la categoria 5, dedicată uraganelor deosebit de distrugătoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?