X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Virusul demenţei digitale. AVIZ părinţilor

11 sep. 2017,, 00:03   Societate
5398 1

Astăzi întreaga lume este obsedată de gadgeturi: smartphone-uri, tablete și alte tehnologii digitale. Odată cu el, în lume pătrunde virusul demenţei digitale. Și nu este o glumă, e diagnosticat.

În 2007 experții au observat că în fiecare an tot mai mulți copii – reprezentanți ai generației digitale - suferă de tulburări de atenție, pierderi de memorie, nivel scăzut de autocontrol, tulburări cognitive, depresie. Studiile arată că în creierul reprezentanților generației digitale s-au observat modificări similare cu cele care apar în urma unei leziuni cerebrale traumatice sau în stadii incipiente de demenţă – demenţa, care apare de obicei la o vîrstă înaintată.

Este greu de crezut, dar statistica europeană arată că la șapte ani copilul deja a cheltuit mai mult de un an la ecranele din viața sa (timp de 24 de ore), în vîrstă de 18 de ani – mai mult de patru ani!

Vrei să spui că acum sînt cu totul alţi copii? Da, alți copii, dar creierul e același care era la om cu mii de ani în urmă – 100 de miliarde de neuroni, fiecare dintre aceştia fiind asociaţi cu zece mii de acest fel.
Creierul are nevoie să se dezvolte și să se hrănească. Toate gîndurile noastre, acțiunile, rezolvarea unor probleme complexe și reflecții profunde lasă amprente în mintea noastră. „Nimic nu poate înlocui ceea ce copiii constată prin propria lor gîndire liberă și independentă, deoarece aceştia exploră lumea fizică și se confruntă cu ceva nou“ – spune profesorul britanic de psihologie Tanya Byron.

Vei fi şocat, dar din anul 1970, raza de activitate a copiilor (spațiu în jurul casei în care copiii sînt liberi să exploreze lumea din jur) a scăzut cu 90%! Lumea s-a redus la un ecran de smartphone. Copiii uită și, mai rău, pur și simplu nu știu ce este – să alerge prin ploaie, să dea drumul la bărcuţe, să urce în copaci, sau pur și simplu să vorbească. Ei stau ore în șir îngropaţi în telefonul smartphone. Dar ei au nevoie să-şi dezvolte muşchii , să conștientizeze riscurile, care sînt pregătite pentru ei în lume, și doar interacționa cu prietenii lor.


„Este uimitor cît de repede s- a format un nou mediu, în care gustul, mirosul și atingeriule nu sînt stimulate, cînd de cele mai multe ori ne așezăm în faţa ecranului și nu facem o plimbare la aer curat și nu petrecem timp vorbind față în față“, – spune Suzen Greenfield . Avem pentru ce să ne îngrijorăm.

Creierul se formează atunci cînd există stimuli externi și cu atît mai mult ei vor fi – cu atît mai bine pentru creier. Prin urmare, este foarte important pentru copii să exploreze lumea fizic, nu virtual. De acest lucru are nevoie creierul aflat în creștere, la fel ca şi acum o mie de ani.

De asemenea, un copil are nevoie de un somn sănătos şi odihnitor. Dar copiii de azi nu sînt în măsură să iasă de pe Internet și să se rupă de jocurile de calculator. Acest lucru reduce semnificativ durata somnului și duce la încălcări. Cum poate exista dezvoltare, atunci cand eşti obosit şi ai dureri de cap, și temele nu îţi întră în minte?!

Ați putea întreba, cum tehnologia digitală poate schimba creierul copilului? În primul rînd, numărul de stimuli externi este limitat din cauza activităţii monotone pe Internet. Copilul nu obține experiența necesară pentru el, pentru a dezvolta zone suficient de critice ale creierului responsabile pentru empatie, auto-control, luare a deciziilor … Iar ceea ce nu lucrează, moare. La urma urmei, o persoană care nu mai merge pe jos îşi atrofiază picioarele? Copiii nu sînt obişnuiţi să memoreze, să stocheze informații – le este mai ușor să le găsească folosind motoarele de căutare. Iată şi problemele de memorie. Ei nu o antrenezează deloc.

Credeți că copiii de astăzi sînt mai inteligenţi dacă utilizează Internetul? Dar ştiați că copilul de azi de unsprezece ani îndeplineşte sarcinile la un nivelul unui copil de opt ​​sau nouă ani, cu 30 de ani în urmă. Cercetătorii au demonstrat că unul dintre principalele motive este viața în lumea virtuală.

„Teama mea este că tehnologia digitală infantilizează creierul, transformîndu-l într-un fel de creier de copii mici, care sînt atrași de zgomote bîzîitoare și lumini strălucitoare, care nu se pot concentra și să trăiască în prezent“, – spune Suzen Greenfield.

Dar încă îţi mai poţi salva copiii! Doar limitarea timpului de utilizare a tot felul de gadget-uri. Ai fi surprins, dar Steeve Jobs, guru al industriei digitale, a făcut acest lucru. Copiii săi nu folosesc deloc iPad-uri, iar alte gadget-uri le-au fost interzise de a fi utilizate pe timp de noapte și la sfîrșit de săptămînă.

Copiilor creatorilor de service Blogger şi Twitter le este permis să utilizeze tabletele și smartphone-urile nu mai mult de 1 oră pe zi, și directorul Agenției OutCast limitează utilizarea de gadget-uri la domiciliu la 30 de minute pe zi. Copiii săi mai mici nu au gadget-uri.
Iată răspunsul la întrebarea „ce ar trebui să fac?“. Ai grijă de generația tînără.

Gîndiți-vă, ce fel de viitor îi așteaptă peste 10-20 de ani, dacă ei cheltuiesc acum o jumătate de zi în fața ecranelor gadget-urilor supermoderne.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?