Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Bucate tradiționale portugheze servite moldovenește

10 sep. 2017,, 10:00   Societate
15095 2

O moldoveancă născută în satul Șestaci, raionul Șoldănești, îi încîntă pe portughezi cu cele mai delicioase bucate gătite pe grătar.

Înainte de a ajunge în Portugalia, Aliona Ursu a învățat la Colegiul Republican de Informatica si Drept din Chișinău, iar după studii a decis să își petreacă viața alături de logodnicul său, care era de ceva vreme plecat departe de casă.

„Deoarece eram proaspătă absolventă a colegiului, nu aveam experiență de muncă în domeniul meu și a fost greu la început, fiind nevoită să muncesc ca femeie de serviciu, apoi am lucrat chelneriță la un restaurant”, ne-a povestit Aliona.

Acum, peste 10 ani de cînd se află în Portugalia, a ajuns să fie stăpînă a restaurantului în care a lucrat cîndva chelneriță.


„Pe parcursul a patru ani am lucrat chelneriță într-un restaurant, apoi am fost șefă de sală și ulterior am ajuns la postul de manager al acestui restaurant. În acel moment toată munca rămăsese pe umerii mei. Comenzile, livrările, plățile, cumpărăturile erau făcute de mine, patronul doar punea semnătura. Într-o bună zi am decis să fac un pas mai important: deoarece oricum toate erau pe seama mea, am încercat să iau eu frîiele în mîini. Patronul avea niște probleme și a decis să vîndă restaurantul, m-a susținut atunci cînd am decis sa-l cumpăr eu și în primul an m-a ajutat în unele chestiuni de management. Deja sînt trei ani de cînd am luat această decizie și mă bucur că îmi reușește și merge bine. Sînt mereu înconjurată de oameni noi, îmi place mult să comunic și acest lucru îmi dă noi forțe să merg înainte”, a mărturisit protagonista noastră de astăzi.

Deși nu a fost deloc ușor, iar decizia de a cumpăra acea afacere a fost asemenea unei aventuri de la care nu știi ce să aștepți, totuși și-a asumat riscul, pentru ca într-un final să iasă învingătoare.

Restaurantul a cărei stăpînă este prepară bucate tradiționale portugheze și poartă numele de „Piri-Piri” – denumirea sosului picant servit cu bucate preparate la grătar.

Deși și-ar dori să includă în meniu mîncare tradițională moldovenească, totuși, deocamdată, spune că este imposibil. Cu toate acestea, își dorește ca într-o zi să poată pune pe masa portughezilor ceva pur moldovenesc. Regula de bază a localului ei este timpul scurt de preparare și servire a bucatelor.

„Vreau să remarc faptul că personalul este alcătuit din moldoveni, doar o angajată este portugheză, ea servește clienții”, ne-a spus cu mîndrie Aliona.

Angajații ei sînt moldoveni care au avut nevoie de ajutor, iar eroina noastră a putut să li-l ofere, asigurîndu-i cu casă, masă, salariu și acte.

„Practic, am devenit o familie, le-am fost alături atunci cînd aveau nevoie de susținere. Sîntem foarte mulți moldoveni în această zonă, iar de sărbători respectăm toate tradițiile, avem și biserică, pe care o frecventăm. Ne aflăm în zona de sud a Portugaliei, în orășelul Villa Mora”, a menționat protagonista.

Deși orice început nu este ușor, Aliona mărturisește că a avut în preajmă mereu oameni buni care i-au oferit o mînă de ajutor. Își dorește într-o zi să poată reveni acasă, pentru că își iubește la nebunie Patria. După zece ani aflați în Spania, ea și-a construit nu doar o afacere, dar și o familie și a dat naștere și unui copil, care în prezent este în clasa a patra.

Cel puțin o dată pe an vine acasă, pentru că aici îi sînt rădăcinile, aici s-a născut și legătura cu plaiul strămoșesc nu poate fi ruptă niciodată.

„Poporul nostru este foarte muncitor, iar moldovenii din Portugalia pe care îi cunosc luptă pentru scopurile sale. Portughezilor le place poporul nostru, deoarece sîntem muncitori și responsabili”, a remarcat cu mîndrie Aliona.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?