Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

1,4 miliarde de dolari – taxa săracei Moldove plătită Occidentului bogat pentru loialitate. Nu e prea scump?

8 sep. 2017,, 15:20   Economie
21449 21

Vasilii Bălan

Activele de rezervă ale BNM au depășit 2,5 miliarde de dolari, dintre care 1,4 miliarde reprezintă răsplata sărmanei Moldove Occidentului bogat, pentru loialitatea acestuia. Nu ne costă, oare, prea scump?


Activele rezervelor valutare ale Republicii Moldova au depășit 2,5 miliarde de dolari SUA. Aceștia sînt banii cîștigați de țară din contul exportatorilor și a lucrătorilor imigranți moldoveni, care sînt trimiși, practic, pentru totdeauna în băncile occidentale, fiind depuși pentru o dobîndă mizeră (de 0,1-0,3% pe an, iar uneori chiar pentru 0%). Totodată, moneda străină este cumpărată de Banca Națională contra lei, care au fost emiși, de fapt, din aer. Leii neacoperiți pleacă spre domeniul economic și în Banca Națională, care silește băncile să lupte împreună cu aceasta pentru a preveni inflația (în mod ironic, asta fiind sarcina principală a acesteia), iar valuta străină este trimisă, practic, întotdeauna (cu excepția cazului cînd e nevoie de asigurarea acoperirii pentru frauda lui Șor) în Occident. Activele de rezervă cresc, mai mult decît atît cu o astfel de politică a Băncii Naționale, vor crește în continuare.

Acesta însă e jaf curat!

După ce vor citit o astfel de evaluare a fenomenului în cauză, "diverși experți" și "economiști" vor reacționa imediat vehement: "de ce înșelați oamenii ... Rezervele sînt necesare pentru stabilitate ... Pentru a fi utilizare în perioadele de criză ... etc. etc.

Posibil că așa și este, dar de cît de mulți bani în rezervă este nevoie? Doar nu-i putem trimite la infinit gratuit în bănci străine? Poate ajunge să tot mărim cantitatea lor și să utilizăm acești bani pentru dezvoltare? Cu acești bani în Occident pot fi cumpărate multe lucruri bune și foarte necesare pentru Moldova (echipamente, tehnologii, servicii ...).


Dacă înainte ni se spunea că există standarde pentru suficiența activelor de rezervă și că acestea constituie suma importului pentru 3 luni, atunci astăzi "experții și economiștii" tac. Banca Națională nu-și expune nicio părere referitor la această chestiune. De ce păstrează tăcerea? Se pare că totul este simplu. Cantitatea activelor de rezervă ale Republicii Moldova (BNM) au depășit demult standardele. Dacă ținem cont de faptul că în ultimele trei luni în Moldova au fost importate bunuri și servicii de aproximativ 1,1 miliarde de dolari SUA, atunci în rezervele noastre se păstrează circa 1,4 miliarde de dolari SUA. Evident, însă că Occidentul cere ca acestea să fie majorate.

În ce scop cere Vestul acest lucru, doar Occidentul în conștiința noastră este principalul partener de dezvoltare? De ce oare nu recomandă Occidentul Republicii Moldova să dezvolte economia și sfera socială cu fondurile care depășesc cerințele activelor de rezervă minime obligatorii?

De ce luăm creditul de la România, în valoare de 100 de milioane de euro cu 5% anuale, cînd avem miliarde? De ce contractăm alte împrumuturi? Dar poate că Occidentul nu ne înaintează această cerință și este vorba despre greșelile în calcule ale conducerii Băncii Naționale a Republicii Moldova?

Or, e posibil ca aceasta să fie răsplata Republicii Moldova pentru loialitatea față de Occident? Și acest lucru se întîmplă în contextul economiei și sferei sociale slab dezvoltate, a emigrării în masă a populației, a unui număr extrem de mare de probleme, o parte semnificativă dintre care pot fi rezolvate cu ușurință, dacă Guvernul va avea la dispoziție "surplusul" de fonduri rezervate, care aparțin poporului moldovenesc.

Oare această răsplată a noastră nu e prea mare?


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?