X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Un nou dosar pe numele lui Chirtoacă sau 100 de zile de arest la domiciliu

8 sep. 2017,, 10:18   Capitala
20848 9

Victor Surugiu

Săptămîna aceasta, organele anticorupție au comunicat detalii privind un nou dosar penal în care figurează prim-vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, suspendat din funcția de primar al capitalei.

Valoarea prejudiciului cauzat chișinăuienilor în urma aplicării la Primărie a unei scheme ilegale de utilizare a mijloacelor bugetare depășește 66 de milioane de lei.

Aceasta este a treia învinuire înaintată împotriva lui Chirtoacă pe parcursul ultimelor luni. Fostul primar se află deja 100 de zile în arest la domiciliu, fiind acuzat de săvîrșirea unui șir de acțiuni de corupție îndreptate spre îmbogățire ilicită. În opinia experților, odată cu noul episod de încriminare a ex-primarului, șansele de a scăpa basma curată au atins nivelul minim, iar sentința ar putea fi destul de dură, cu un termen de închisoare real.

Subordonații împotriva primarului

Șeful capitalei a fost reținut de către angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) pe 25 mai. El a fost arestat după o serie de percheziții la Primăria Chișinău, inclusiv în cabinetul lui Chirtoacă, și plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Totodată, au fost reținute alte nouă persoane bănuite de corupție, inclusiv secretarul Consiliului municipal Chișinău (CMC), doi consilieri și șase reprezentanți ai diferitor firme.


A doua zi, primarului i s-a înaintat învinuirea în dosarul privind parcările cu plată. Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Chirtoacă, invocînd gravitatea infracțiunii, posibilitatea de a influența ancheta și martorii. Însă, în calitate de măsură preventivă, Judecătoria Buiucani a ales arestul la domiciliul pentru 30 de zile. În fiecare lună, la solicitarea procurorilor, această măsură a fost prelungită, astfel că primarul se află în arest la domiciliu deja peste 100 de zile. Și, deși pe internet au apărut spoturi ce demonstrează încălcarea regimului de detenție, dovezi concludente nu au fost prezentate. Solicitarea primarului de a părăsi apartamentul pe cîteva ore pentru a se întîlni cu delegații Congresului puterilor locale al Consiliului Europei nu a fost satisfăcută.

Imediat s-a aflat că Dorin Chirtoacă este reținut în legătură cu mărturiile împotriva lui depuse de foști și actuali subalterni. Potrivit acestora, lansarea controversatului proiect privind parcările cu plată trebuia să-i aducă un venit solid primarului și anturajului său. În special, viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a declarat că a semnat un contract fără a-l citi și examina cu membrii CMC, la indicațiile insistente ale lui Dorin Chirtoacă. Grozavu a fost reținut cu o lună înaintea primarului, însă, după două zile, datorită colaborării cu ancheta, el a fost transferat în arest la domiciliu, apoi – sub control judiciar. Mai mult, din luna august el exercită funcția de primar al capitalei.

Împotriva primarului a depus mărturii și ex-directorul Direcției transport a Primăriei Igor Gamrețchi, care a fost reținut împreună cu Grozavu. El a recunoscut că a jucat rolul de intermediar din partea lui Chirtoacă în problemele legate de înscenarea licitației, accelerarea semnării contractului și obținerea „bonusurilor” pentru serviciile acordate. La începutul lunii august, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe Gamrețchi la doi ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de trei ani. Condamnatul a contestat sentința la Cutea de Apel, considerînd-o prea dură. El recunoaște deschis că știe mai multe decît a mărturisit: „Dacă voi depune mărturii, cred că jumătate dintre colegii mei din Primărie vor trebui să plece”.

În cadrul urmăririi penale, pe 12 iulie, lui Dorin Chirtoacă i s-a mai înaintat o acuzare. Potrivit procurorului Dumitru Robu, acum este vorba despre două capete de acuzare – trafic de influență și corupție pasivă, ambele în formă gravă.

Procuratura a cerut înlăturarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar. Pe 28 iulie, Judecătoria Buiucani a acceptat solicitarea procurorilor. Avocații au contestat această decizie la Curtea de Apel Chișinău, însă ea a rămas neschimbată. Totuși, în privința legalității suspendării din funcție a lui Chirtoacă se va pronunța și Curtea Constituțională, care va examina unele prevederi ale Legii privind administrația publică locală. Problema este că legea nu conține indicații directe cine are dreptul să apeleze în instanță și cum poate fi contestată o eventuală suspendare din funcție.

Corupția dincolo de competențe

Săptămîna aceasta organele anticorupție au comunicat detalii ale noului dosar în care figurează primarul suspendat Dorin Chirtoacă. Este vorba despre o schemă de corupție practicată la Primărie o perioadă îndelungată. Potrivit anchetei, din 1998 pînă în 2013 instanțele judiciare au emis 383 de hotărîri care obligau Consiliul municipal Chișinău, conform normelor legale în vigoare la moment, să asigure cetățenii și familiile lor cu locuințe din fondul locativ municipal.

Primăria Chișinăului, în persoana lui Dorin Chirtoacă, în ultimii cinci ani a încheiat 81 de tranzacții de împăcare între părți, în baza cărora administrația locală, în locul oferirii spațiului locativ, achită beneficiarilor bani – cîte 664 de euro pentru un metru pătrat (564 de euro – prețul mediu pentru varianta albă și 100 de euro pentru reparație) de spațiu locativ. Ultimul contract de acest fel a fost încheiat în ianuarie 2017. CNA menționează că primarul și-a depășit atribuțiile, deoarece, conform legislației în vioare, el execută deciziile consiliului local și asigură distribuirea fondului locativ, dar nu aprobă bugetul local și modelul de utilizare a lui.

Surse din cadrul CNA explică că aceste acțiuni se află în competența Consiliului municipal Chișinău. Oamenii legii consideră că autoritățile capitalei nu aveau dreptul să aloce bani pentru procurarea locuințelor, ci erau obligate să ofere apartamente în folosință temporară. În pofida lipsei deciziei CMC, care l-ar fi abilitat pe primar să încheie tranzacții de împăcare cu creditorii, Chirtoacă a acționat la discreția sa. În consecință, potrivit estimărilor organelor de drept, activitatea lui a prejudiciat bugetul local în proporții deosebit de mari – cu 66,73 milioane de lei.

CNA menționează că Primăria îi selecta nu pe cei care s-au adresat mai devreme la administrație cu titlurile executorii, ci făcea acest lucru selectiv. Mai mult, în cele mai multe cazuri acțiunea avea loc conform unei scheme speciale: reprezentantul Primăriei nu se prezenta intenționat la ședința de judecată, iar prin decizia definitivă a instanței era recunoscut dreptul solicitantului la obținerea locuinței sau a compensației financiare. După asta era încheiată o tranzacție cu Primăria, în baza căreia solicitantul primea o sumă de bani pentru procurarea imobilului.

Pe acest fapt, pe numele lui Dorin Chirtoacă a fost intentat un dosar penal pentru abuz de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu săvîrșite de un funcționar cu funcții de răspundere, cu consecințe grave. Potrivit informațiilor noastre, printre beneficiarii acestei scheme figurează mai mulți înalți funcționari, care au devenit participanți ai tranzacțiilor de împăcare. Ce-i drept, organele de drept, deocamdată, nu s-au pronunțat privind necesitatea compensării prejudiciului și tragerii la răspundere a celor care au primit compensații bănești, recunoscute drept ilegale.

Comentînd noul dosar penal, Chirtoacă a scris pe o rețea de socializare că acesta este intentat intenționat de către autorități, pentru a ascunde ilegalitățile din anchetele anterioare. Fostul primar afirmă că autoritățile urmăresc scopul neadmiterii revenirii lui la cîrma orașului, precum și excluderea din cursa electorală parlamentară sau prezidențială. Chirtoacă intenționează să ceară publicarea tuturor materialelor din dosarul lui și evaluarea lor de către structurile europene competente. Potrivit lui, un șir de persoane au depus mărturii împotriva lui, deoarece au fost intimidate de organele de anchetă. Primarul suspendat intenționează să-și facă dreptate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Chirtoacă riscă un termen real de închisoare

În prezent dosarul privind parcările cu plată este examinat de instanța de judecată. Procurorul responsabil de acest dosar spune că acuzarea dispune de dovezi incontestabile privind vinovăția lui Chirtoacă. Acuzarea nu menționează mărimea concretă a mitei pretinse potrivit anchetei de primar, dar spune că este vorba despre „proporții deosebit de mari”.

Totodată, potrivit mărturiilor, se știe că 26% dintre veniturile din parcările cu plată trebuiau să devină „recompensă” pentru semnarea contractului public privat, dintre care 13% i-ar fi revenit primarului și tot atîta – șefului Direcției transport. Pe parcursul anchetei au fost documentate cîteva întîlniri dintre figuranții dosarului și martori, în cadrul cărora erau discutate detalii ale schemei de corupție și mărimea recompensei.

Din materialele anchetei reiese că primarul capitalei i-a încredințat adjunctului său, care ocupa postul de președinte al comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul cu firma EME Parkleitsystem GmbH fără aprobarea Consiliului municipal. Această companie a devenit învingătoare a concursului de selectare, în urma acțiunilor concertate a persoanelor responsabile din cadrul primăriei capitalei și ale unor agenți economici. Totodată, primarul capitalei, încălcînd legea, a aprobat certificatele de urbanism pentru lucrările de proiectare în baza contractului de parteneriat public privat dintre Primărie și companie.

Potrivit experților, deși Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, el riscă un termen real de pușcărie, care ar putea fi unul destul de mare. Juriștii susține că, avînd în vedere practica judiciară națională, doar în dosarul privind parcările cu plată el riscă pușcărie de la 5 pînă la 10 ani. Aceasta se explică prin faptul că cîștigul pe care el trebuia să-l obțină în mod fraudulos în urma acțiunilor de corupție în cadrul implementării proiectului parcărilor cu plată este semnificativ. Dacă la aceasta mai adăugăm și noile acuzații, atunci răspunderea penală ar putea fi și mai dură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?