Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

ME primeşte cereri pentru crearea parcurilor IT

7 sep. 2017,, 16:21   Economie
2070 0

Ministerul Economiei şi Infrastructurii este dispus să primească cereri din partea agenţilor economici care doresc să deschidă parcuri pentru tehnologia informaţiilor (IT).

Despre aceasta s-a discutat în cadrul forumului de afaceri Gov4ICT, care se desfăşoară la Chişinău.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus în deschiderea evenimentului că pentru rezidenţii parcurilor IT se aplică un impozit unic de 7%, care urmăreşte reducerea presiunii birocratice, deoarece antreprenorii nu vor fi nevoiţi să dispună de un personal contabil enorm. De asemenea, regulile unice contribuie la transparentizarea sectorului.

Potrivit lui, crearea parcurilor IT va permite atingerea obiectivelor-cheie: introducerea tehnologiilor inovatoare în Moldova, restructurarea exporturilor şi pregătirea specialiştilor.

Vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc, a menţionat că exportul de bunuri şi servicii din sectorul IT s-a dublat din anul 2011, ajungînd la 2,6 miliarde lei în 2016. Cu toate acestea, "nivelul exporturilor este destul de mic în comparaţie cu exporturile în ale domenii, căci ponderea sa în PIB-ul ţării este de numai 1%, dar pe termen lung poate creşte de zece ori".

"Pe lîngă funcţiile economice, parcurile IT contribuie la realizarea obiectivelor sociale prin crearea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea imaginii Republicii Moldova la nivel regional şi internaţional", consideră el.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC, Irina Străjescu, a menţionat că asociaţia intenţionează să fie una dintre primele care va înregistra şi va deschide un parc IT pentru membrii săi.

Potrivit legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei, acestea pot fi create la solicitarea persoanelor juridice sau fizice înregistrate în Republica Moldova în calitate de subiecţi ai activităţii de întreprinzător. La crearea parcului, Guvernul instituie administraţia acestuia avînd statut de persoană juridică ce activează pe principii de autofinanţare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?