Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La conacul Manuc-Bei din Hînceşti se desfăşoară cercetări arheologice preventive

1 iul. 2013,, 15:59   Societate
10090 2
Foto: moldovenii.md
La Conacul Manuc-Bei din Hînceşti sînt în curs de desfăşurare cercetări arheologice preventive organizate de Agenţia Naţională Arheologică şi Institutul Patrimoniului Cultural, cu sprijinul financiar al Consiliului raional Hînceşti.

Solicitat de reporterul "Infotag", directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic, a relatat că cercetările sînt prilejuite de lucrările de restaurare a acestui valoros complex istorico-arhitectural, care urmează a fi demarate în curînd şi continuate în anii următori.

"Potrivit legislaţiei şi practicii internaţionale şi naţionale în domeniul protejării patrimoniului cultural, cercetarea arheologică preventivă este obligatorie în cazul proiectării şi efectuării lucrărilor de restaurare a monumentelor de istorie. Iar Conacul Manuc-Bei sau, mai exact, ceea ce a rămas de la renumitul conac de altădată nu este un monument oarecare, ci un ansamblu istorico-arhitectural de importanţă naţională, unic în felul său, chiar dacă nu este foarte vechi", a spus directorul.

Potrivit lui, cercetarea arheologică a acestui monument era stringent necesară, cu atît mai mult cu cît nu s-a păstrat nimic din planurile şi schiţele edificiilor construite în sec. XIX şi care au fost distruse sau grav afectate în decursul celui de-al Doilea Război Mondial şi neglijate în timpul reconstrucţiei din perioada sovietică (1954).

"Demarate la începutul lunii iunie, săpăturile arheologice se desfăşoară în diferite zone ale conacului, fiind executate pînă acum mai multe secţiuni şi sondaje, cu o suprafaţă totală de peste 200 m.p. Drept rezultat, au fost identificate şi scoase la lumină urmele unor construcţii de cărămidă şi piatră, precum: o anexă din partea de est a Castelului de Vînătoare, două havuzuri de forme şi dimensiuni diferite, cîteva platforme ori pavaje din cărămidă, o porţiune din temelia zidului ce împrejmuia conacul, două gropi de ars var în care s-au găsit mai multe elemente arhitecturale etc.", a menţionat Vlad Vornic.

Directorul susţine că un obiectiv aparte al acestor investigaţii îl constituie descoperirea şi prospectarea tunelurilor sau beciurilor vechi din zona aferentă edificiilor istorice, despre care la Hînceşti, şi nu numai aici, circulă diverse legende.

"Deocamdată a fost surprinsă şi prospectată o porţiune dintr-un tunel păstrat doar în parte ce lega probabil aşa-numita Casă a contesei Dolgoruchi cu Biserica armenească, astăzi complet distrusă. Fără îndoială că cercetările în derulare vor furniza şi alte descoperiri şi informaţii pentru cunoaşterea mai aprofundată a planimetriei originale şi a evoluţiei Conacului Manuc-Bei", a precizat directorul Agenţiei, Vlad Vornic.

Miercuri, 3 iulie, la Consiliul Raional Hînceşti va avea loc lansarea oficială a proiectului de restaurare al Conacului Manuc-Bei. Anterior, s-a anunţat că din Fondul de Dezvoltare Regională pentru reconstrucţia conacului au fost alocați 27 mil. lei.

Conform estimărilor prealabile ale specialiştilor, pentru renovarea completă a hanului, inclusiv amenajarea interiorului cu mobilier caracteristic secolului XIX, sînt necesari circa 100 mil. lei ($8,6 mil.).

Conacul parc din oraşul Hînceşti Manuc-Bei este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură. Conacul lui a fost construit în sec. XIX, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană Manuc Bei Mirzoian. Este constituit din edificiul conacului construit în 1861, biserica armeană construită în anii 80 ai sec. XIX, o seră de iarna, un castel de vînătoare, actualmente Muzeul de Etnografie din Hînceşti, un turn de veghe, un conac vechi, casa vechilului, grajdul de cai, faetoane, depozite, două case pentru slugi. Suprafaţa parcului este de circa 10 ha.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?