Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Termenele limită nu mai ajung pînă la companiile „grupului Sor”

7 sep. 2017,, 10:30   Politică
3894 0

Potrivit informațiilor obținute de NM administrația Băncii de Economii (BEM), aflată în proces de lichidare, nu a depus încă acțiunea civilă împotriva companiilor „grupului Șor”: Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom SRL și Dracard SRL.

Aceste companii, conform primului raport Kroll, au primit împrumuturi de la BEM în noiembrie 2014, per total în sumă de 5 miliarde de lei. Între timp, termenul de prescripție pentru contractele de împrumut va expira în trei săptămîni.

Despre faptul că administrația BEM nu a depus acțiunea civilă împotriva companiilor din "grupul Șor" în instanță, portalul NM a fost înștiințat din surse bine informate din cadrul pieței financiare. Potrivit unuia dintre interlocutori, termenul de prescripție pentru contractele de împrumut încheiate cu Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom SRL și Dracard SRL expiră în trei săptămîni. O altă sursă a NM susține că administrația BEM nici nu intenționează să dea în judecată companiile din "grupul Șor".

Potrivit Codului Civil al Republicii Moldova, "termenul de prescripție pentru acțiunile civile de despăgubire pentru daune este de trei ani, din momentul cînd victima a aflat sau ar fi trebuit să afle despre cauzarea daunelor și referitor la persoana responsabilă de aceasta".

În Raportul Kroll, publicat în mai 2015, se spune că de pe 1 pînă pe 24 noiembrie 2014 Caritas Group, Voximar-Com, Provolirom SRL și Dracard SRL au primit de la BEM credite în sumă totală de 5 miliarde de lei. De asemenea, în raport era indicat că din suma totală a creditelor, de 13,1 miliarde lei, oferite de Banca de Economii, 6,5 miliarde lei au fost utilizate pentru rambursarea datoriilor băncilor legate cu Șor, la care în anul 2014 începuseră problemele financiare.


Sursa bine informată a portalului NM, susține că termenul de prescripție pentru contractele de împrumut încheiate cu aceste patru companii expiră nu în două luni, ci în trei săptămîni. Cu toate acestea, potrivit informațiilor de care dispunem, administrația Băncii de Economii nu va da în judecată societățile din "grupul Șor".

Lichidatorul BEM, Grigore Olaru, într-un interviu acordat corespondentul NM, a declarat că administrația băncii a inițiat toate procedurile necesare pentru a compensa pagubele. Cu toate acestea, el a refuzat să precizeze ce anume a întreprins BEM și dacă a înaintat proces civil la instanța de judecată. Olaru a spus că nu poate vorbi despre aceasta cu presa, recomandîndu-ne să ne adresăm Serviciului de presă al Băncii Naționale, explicînd că această chestiune este de competența autorității de reglementare.

NM a trimis o interpelare Băncii Centrale pe 4 septembrie. Două zile mai tîrziu, responsabili de la instituția de resort ne-au informat că angajații departamentului de profil lucrează asupra interpelării, dar nu ne-au putut spune cînd vom primi răspunsul.

Pe data de 21 iunie a acestui an, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe Ilan Șor la șapte ani și jumătate de închisoare. Judecătorul a recalificat acuzațiile formulate de Procuratură: în loc de art.190 p. 5 al Codului penal "Fraudă în proporții deosebit de mari" (cu pedeapsă de la 8 la 15 ani de închisoare), Șor a fost pedepsit conform art. 196 p. 4 al Codului penal "Cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere" (cu amendă de la 1350 la 2350 p.c. și cu închisoare și de pînă la trei ani). Judecătorul a majorat termenul de aflare după gratii pentru numărul de infracțiuni, precizând că Șor ar fi trebuit să fie arestat după pronunțarea verdictului final. Conform aceleiași decizii a judecătorului, măsura preventivă a fost schimbată din arest la domiciliu în control judiciar.

În ceea ce privește despăgubirile pentru prejudiciile cauzate de Șor, în verdict se spune doar că suma despăgubirilor, pe care acesta ar trebui să le achite BEM va fi determinată pe parcursul procesului civil în baza acțiunii civile înaintate de bancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?