X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Inaugurarea monumentului victimelor stalinismului, amînată

1 iul. 2013,, 10:51   Societate
4841 3
Foto: noi.md
Monumentul victimelor stalinismului din scuarul Gării Feroviare din capitală va fi inaugurat cu cel puțin cîteva săptămîini mai tîrziu față de termenul prevăzut inițial. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău, de către primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Șeful Direcției construcții capitale, Roman Sofroni, a menționat că monumentul deocamdată se află la Minsk, unde au loc lucrări de sudare a acestuia. ”Pînă pe 6 iulie noi vom reuși să amenajăm scuarul. Cît privește monumentul, au apărut anumite probleme ce ține de sudarea acestuia. Va trebui mai mult timp pentru a fi finisat. Abia săptămîna aceasta am aflat și noi”, a spus Sofroni.

Pe de altă parte, autoritățile centrale se pregătesc deja de inaugurarea monumentului pe 6 iulie. ”Am primit un plan de acțiuni privind inaugurarea la 6 iulie a monumentului victimelor stalinismului. Se propune organizarea unui miting. La eveniment au fost invitate peste 200 de persoane”, a specificat șefa Direcției social-umanitare și relații interetnice, Nina Stratulat.

În context, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că cel mai important în cazul dat ține de calitatea asamblării monumentului. ”Guvernul nici măcar nu ne-a telefonat. Un leu n-au dat, dar la inaugurări se pricep. Cît privește monumentul, contează în primul rînd calitatea, chiar dacă asta ar însemna să ne abatem de la termenul de 6 iulie cu cîteva săptămîini sau o lună. Sperăm că vom fi înțeleși de cei care au făcut planuri de acțiuni”, a precizat Chirtoacă.

Pentru construcția monumentului dedicat victimelor deportărilor și amenajarea scuarului Gării Feroviare au fost alocați din bugetul local în jur de 24 de milioane de lei. Schița de proiect a proiectului a fost realizată de către sculptorul moldovean Iurie Platon. Aceasta reprezintă un tren supraîncărcat cu oameni, evocînd familiile deportate în Siberia și Kazahstan în anii 1941-1949.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?