X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Imagini uimitoare cu ruinele subacvatice ale unui oraș distrus de tsunami

20 mai. 2018,, 20:30   Ştiinţă şi IT
5899 0

Cercetătorii au găsit ruine vaste subacvatice ale unui oraş roman în nord-estul Tunisiei.

Descoperirea mai confirmă că oraşul Neapolis (Oraşul Nou în greacă), despre care este vorba în acest articol, a fost parţial scufundat de un tsunami în secolul al IV-lea e.n.

De asemenea, cercetătorii confirmă ceea ce se specula anterior: Neapolis a fost centrul garumului în lumea romană, un condiment preferat în tot imperiul, scrie Daily Mail.

„Este o descoperire majoră”, susţine Mounir Fantar, directorul misiunii arheologice formată din cercetători tunisieni şi italieni. Aceştia au descoperit vestigiile lîngă coasta oraşului Nabeul, unde expediţia subacvatică a găsit urme de drumuri şi monumente, pe lîngă cele 100 de containere folosite pentru producţia garumului.

În ceea ce priveşte acest condiment, Fantar susţine că dezvoltarea oraşului „se datorează garumului”.


Cel mai important aspect al acestui studiu relevă că Neapolis a fost scufundat parţial de un tsunami pe 21 iulie 365 e.n. Acest tsunami a afectat şi Alexandria, în Egipt, şi insula grecească Creta, conform înregistrărilor istoricului Ammien Marcellin.

Vestigiile oraşului antic pot fi văzute în toată regiunea de lîngă oraşul tunisian Nabeul. De fapt, Nabeul este o aşezare arabă construită peste Neapolis pe măsură ce acesta se prăbuşea.

Puţine se ştiu despre istoria oraşului, întrucît guvernul tunisian a început să acorde doar recent atenţie vestigiilor romane. Se ştie doar că, în perioada Războaielor Punice, aşezarea, care original a fost grecească, era sub ocupaţie cartagineză.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?