X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mecanismul cotelor obligatorii de refugiați va fi revăzut de UE

4 sep. 2017,, 20:57   Externe
3232 0

Justiția europeană decide în această săptămînă cu privire la sistemul de distribuire a solicitanților de azil între statele membre ale Uniunii Europene, care nu a fost acceptat niciodată de unele state membre și a devenit un simbol al divizării Europei în fața crizei migraționiste, notează luni AFP.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) va trebui să se pronunțe miercuri în litigiul inițiat de Ungaria și Slovacia, care contestă legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiați care fug de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, transmite luni AFP.

Într-o opinie recentă, avocatul general al CJUE a propus respingerea argumentelor exprimate de Budapesta și Bratislava contra deciziilor 'ilegale', care în opinia lor le impun să primească cetățeni străini, în majoritate de religie musulmană, pe care societățile ungară și slovacă nu au capacitatea de a-i integra.

Pînă la 31 august, mai puțin de 28.000 de solicitanți de azil fuseseră transferați din Grecia și Italia către celelalte state membre, în condițiile în care obiectivul inițial era de repartizarea a 160.000 de persoane.

În fața valului fără precedent de migranți ajunși în Italia și Grecia în 2015, europenii au convenit o derogare, pentru doi ani, de la regula conform căreia responsabilitatea soluționării cererii de azil îi revine primei țări membre a UE în care solicitantul a intrat.


Ungaria și Slovacia fac parte din țările care au votat contra cotelor obligatorii, la fel ca Republica Cehă și Romînia, dar ele au fost puse în minoritate de către alte state membre ale UE.

Conform planului, Ungaria avea obligația de a primi, într-o primă fază, 1.300 persoane (peste 2.300 la final) și Slovacia circa 800 (peste 1.400 la final), însă pînă la 31 august Ungaria nu primise niciun solicitant de azil relocat, iar Slovacia doar 16.

După mai multe notificări, care s-au dovedit ineficiente, în luna iunie Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement (încălcare a dreptului comunitar) contra Budapestei, Varșoviei și Pragăi. Slovacia nu a fost vizată în acest stadiu.

Pînă la finalul lunii august, doar 19.216 de persoane fuseseră relocate din Grecia și 8.212 din Italia către alte țări membre. Potrivit executivului UE, la finalul lui iulie în Grecia se mai aflau numai 5.000 de persoane eligibile pentru relocare, iar în Italia cîteva mii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?