Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Krasnoselski despre economia Transnistriei

30 aug. 2017,, 09:21   Politică
3274 1

Perspectiva de dezvoltare a economiei transnistrene este relativ bună, guvernul întreprinde măsuri anticriză, iar o parte din acestea au deja rezultate.

O declaraţie în acest sens a făcut, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

El a menţionat că "situaţia nu este chiar într-atît de rea după cum o prezintă unii, principalul e ca să nu fim împiedicaţi din afară".

Liderul de la Tiraspol este convins că industria transnistreană se va pune pe picioare şi a adus exemplul Uzinei Metalurgice Moldoveneşti, care în anul 2016 "practic şi-a suspendat activitatea, de la întreprindere au fost scoase activele circulante, iar mii de oameni erau la limita de a fi concediaţi".

"Iar apoi s-a constatat că, prin acţiunile chibzuite ale anumitor funcţionari şi, desigur, ale celor care cunosc lucrul, s-a reuşit stabilizarea producţiei din contul resurselor interne, revenirea la muncă a tuturor angajaţilor, fiind vorba de 2300 de oameni", a spus Krasnoselski, menţionînd că astăzi uzina "plăteşte pentru gaz şi achită impozite la buget, livrează valută în republică şi îşi recapătă statutul de întreprindere ce formează bugetul oraşului Rîbniţa".

Potrivit lui, într-o situaţia similară este şi Calea Ferată Transnistreană.

"Am fost asiguraţi că întreprinderea nu este rentabilă, că trebuie vîndută, însă s-a constatat că pur şi simplu trebuia înlăturate firmele intermediare. Astăzi întreprinderea este rentabilă, iar în primele şapte luni ale anului curent transportările au crescut cu 21%", a comunicat el.

Krasnoselski a remarcat şi dinamica pozitivă la întreprinderile din industria uşoară şi din complexul agroindustrial.

El a calculat că, per total, "economia republicii a obţinut peste 1800 de noi locuri de muncă, iar pentru şapte luni este un rezultat destul de bun".

Preşedintele regiunii a atras atenţia şi la creşterea exporturilor producţiei transnistrene, în special în Rusia - cu 54% comparativ cu ianuarie-iulie 2016.

Potrivit datelor statistice oficiale ale Transnistriei, volumul comerţului exterior al regiuni în primele şapte luni ale anului curent a constituit $833,3 mil., fiind cu 1% mai mult faţă de perioada similară a anului 2016. Exporturile au crescut cu 3%, pînă la $307,9 mil., iar importurile - cu 1%, pînă la $525,4 mil. În acelaşi timp, în industrie a fost înregistrat un declin de 6%, pînă la $386,9 mil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?