Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul vrea să-i solicite Rusiei să aducă negocierile privind Transnistria la ONU

29 aug. 2017,, 16:41   Politică
2779 2

Autoritățile autoproclamatei republici transnistrene îi vor solicita Rusiei, mediator și garant în cadrul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, să aducă acest dialog în cadrul ONU, a anunțat marți liderul separatist Vadim Krasnoselski, informează agenția de presă TASS.

'Dacă observăm o stagnare a procesului de negocieri, de ce să nu aducem dialogul la un nou nivel: în cadrul ONU, unde am fi auziți. De aceea, astfel de propuneri vor fi trimise Federației Ruse', a spus Krasnoselski.

La 23 august, Chișinăul s-a adresat la rîndul său Organizației Națiunilor Unite cu cererea de a include retragerea forțelor de menținere a păcii ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, programată să se desfășoare la 12 septembrie.

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care apreciază că prezența trupelor ruse "reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale".

În acest sens, diplomatul moldovean a amintit că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declarație adoptată la summitul de la Istanbul ca Federația Rusă să-și retragă, pînă în anul 2002, trupele de pe teritoriul republicii.


Reacția Moscovei a venit prin vocea reprezentantului permanent al său la ONU, Vasili Nebenzea, care a calificat-o drept un demers "inamical", care nu va conduce la un proces pașnic de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului în cadrul formatului de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA și UE, ca observatori).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?