Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reportaj de la Festivalul DeVin & DeGust (FOTO) ©

29 aug. 2017,, 13:21   Societate
3937 0

Pe data de 26 august la Complexul Etnocultural Vatra s-a desfășurat pentru prima dată DeVin & DeGust, la care au fost prezentate produsele din patru zone cu indicație geografică protejată - Codru (centru), Ștefan Vodă (sud-est), Valul-lui-Vodă Valul-lui-Traian (sud) și Divin (ocupă întreg teritoriul republicii).

De remarcat faptul că din aceste regiuni au fost prezentate nu numai vinuri, ci și brînzeturi, preparate din carne, deserturi, produse de patiserie, fructe, cu care se combină bine vinurile moldovenești

Întreprinderile pregătite cel mai bine de festival au adus cu ele frigidere pentru vin, în care vinurile lor cele mai bune își așteptau consumatorii. Directorul comercial al Companiei Vinuri de Comrat, Vladimir Hmelevski, a spus că „producătorii nu au ce căuta la festival fără frigider. Pentru noi, consumatori, această abordare este una foarte plăcută, înseamnă că sîntem respectați. Vinul bine răcit e plăcut atît să-l deguști, cît și să-l procurii, iar să desfaci o sticlă pe loc pentru o companie bună - e tocmai ceea ce trebuie”. Așa cum mi-au spus mai tîrziu și reprezentanții altor vinării s-au vîndut pentru a fi băute chiar la festival, în principal, vinurile refrigerate. Vinurile calde oamenii le luau cu ei acasă

Puțini au fost și proprietarii de întreprinderi, cu directorii lor generali care și-au servit ei înșiși oaspeții la stand. Feodosie Borsch - șeful „Doina-vin” și-a petrecut întreaga zi discutînd cu consumatorii, povestindu-le despre vinuri noi.

Am prins cu obiectivul aparatului meu de fotografiat echipa prietenoasă a reprezentanților "Kvint". Un colectiv bun nu poate face vinuri și divinuri rele. Produsele Fabricii "Kvint" sînt de calitate excelentă. Cine nu a gustat vinurile lor, a pierdut mult. Acest lucru trebuie corectat urgent

La festival au participat și meșteri populari care au adus cu ei lucrările lor spre vînzare.

Și, în general, acolo au fost multe lucruri interesante.

La Teatrul Enogastronomic s-au ținut mai multe reprezentații, care au fost oferite de bucătari-șef celebri în tandem cu sommelieri. În fața publicului, bucătarii-șefi au pregătit capodoperele sale culinare, povestind despre acestea, iar sommelierii au asortat perechile de vin la felurile de mîncare, familiarizîndu-i pe oaspeți cu caracteristicile de servire a vinurilor. De exemplu, regiunea Ștefan Vodă a fost reprezentată de bucătarul-șef la modă Marian Danu și de către jurnalistul și sommelierul Andrei Cibotaru

Marian a pregătit "Turnulețe din păstrăv" (în baza principiului de preparare a sandwich-ului).

„Între ele am pus un amestec din legume (dovlecei, morcovi și tulpini de țelină) și un pic de parmezan ras, - a spus șeful -. Pentru a adăuga o notă de modernitate, fileul de păstrăv este trecut printr-un amestec de susan alb și negru. Apoi, peștele cu legume se dă la cuptorul cu lemne, unde ingredientele vor prelua unul de la celălalt gusturile. La pește vom prepara un sos dulce-acru, pentru ca să compensăm dulceața peștelui cu gustul acrișor al legumelor – așa-zisa cireașă de pe tort. Sosul este preparat din următoarele ingrediente: măsline, roșii cherry, afine, un pic de zahăr, ulei vegetal și încă cîteva ingredientele, pe care le voi păstra în secret"

În timpul coacerii lor într-o tigaie, bucătarul-șef a adăugat un pic de vin, care a fost ales în pereche pentru acest fel de mîncare. Aceste gusturi ale mîncării gata se asortează cu vinul pe care l-a ales Andrei Cibotaru. Este vorba de – „Viorica Timbrus”, 2016 cu indicația geografică protejată Ștefan Vodă.

Desigur, pe o farfurie frumoasă felul de mîncare ar fi arătat mult mai bine. Dar în condițiile bucătăriei de campanie a fost destul de bine. Cel mai important lucru este că era uimitor de delicios. Și vinul servit la acest fel de bucate s-a potrivit de minune - proaspăt, cu o aciditate bine exprimată, cu o aromă vie. S-a dovedit a fi „o pereche” enogastronomică grozavă

Din toate zonele cu indicație geografică protejată au sosit colective folclorice. Am surprins artiștii care așteptau să intre în scenă

Organizatorii sărbătorii au amenajat locul Salfiebox, unde toți doritorii puteau să-și facă fotografii instantanee. În cîteva secunde, literalmente, îți primești fotografia

La festival lucra un bar, unde erau pregătite cocteiluri în baza divinelor de la toți producătorii autohtoni. Divinul de bază era de cinci ani. Dar la cererea clientului, băutura era pregătită pe baza unui divin de șapte sau chiar de zece ani. Cockteilul, cu excepția divinului, conține suc natural de mere sau "coca-cola" sau sirop de afine cu suc de portocale. Consumatorii au spus că cocktailul este delicios

Pe platoul Teatrului Enogastronomic s-a desfășurat Concursul Bucătarilor-amatori, „Meșter Bucătar”. Bucătar-șef al acestui concurs a fost bucătarul-șef de cult și marele amator al vinurilor moldovenești Petru Chicu. Pe fotografie - participantul concursului Andrian Baziliuc

Apoi, pe scena principală a concursului au fost anunțați cîștigătorii concursului. Cel de-al treilea loc a fost ocupat de Natalia Capcelea, al doilea – de Andrian Baziliuc, iar trofeul cel mare "Master Chef" i-a revenit lui Artur Chirtoacă. Pentru locurile II și III au fost decernate diplome.

În timp ce pe scenă au evoluat artiști, oaspeții au dansat hora, iar pe ecranele mari era difuzat live Concursul de la Teatrul Enogastronomic, pe ecrane mari demonstrau cum lucra Petru Chicu.

Prin ce a fost bun locul desfășurării concursului, la Complexul Etnocultural Vatra? Prin confortul oferit. Acolo au fost deschide numeroase cafenele și restaurante, terase mari, unde erau mai multe locuri. Pe peluze au fost instalate baloturi de paie, pe care de asemenea puteai sta așezat. Mulți au adus cu ei cuverturi pe care le-au întins pe iarbă, așezîndu-se confortabil pe ele. Există multe chiuvete pentru spălatul pe mîini. Și, ce e important, sînt toalete staționare decente cu apă (cabinele WC ecologice sînt coșmarul tuturor evenimentelor de masă).

În acest moment, pe scenă cîntă Nelly Ciobanu.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?