Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Elevii și studenții ar putea decide soarta următoarelor alegeri – experți

24 aug. 2017,, 16:13   Politică
3566 0

Un studiu de caz realizat de Asociația Promo-LEX denotă că implementarea sistemului mixt de vot ar putea avea mai multe efecte imprevizibile, informează Noi.md.

Astfel, în unele circumscripții uninominale, votul studenților și elevilor ar putea fi decisiv, ceea ce s-ar putea reflecta și asupra rezultatelor finale ale alegerilor, avertizează experții Asociației. Potrivit lor, noile amendamente ale Codului electoral păstrează și de această dată un șir de clauze speciale pentru studenți și elevi, iar acestea, aplicate cu rea credință ar putea fi un punct de pornire pentru manipularea rezultatelor în circumscripțiile electorale uninominale constituite în cadrul unor localități cu un număr mare de alegători. Spre deosebire de alte categorii de alegători, elevii și studenții își pot exprima dreptul la vot în orice secție de votare din localitatea unde-și fac studiile.

Experții Promo-LEX constată că cei peste 80 mii alegători studenți și elevi cu drept de vot reprezintă un potențial electoral important, care, printr-un vot amplasat compact, pot decide soarta alegerilor în anumite circumscripții uninominale.

”În aceste condiții, la momentul dat există premise legale pentru ca anumite forțe politice să fie tentate în a folosi acest potențial electoral prin stimularea și controlarea migrației studenților și elevilor dintr-o circumscripție uninominală către altă circumscripție. Migrația studenților și elevilor în mun. Chișinău poate fi determinată în două feluri: voluntar în baza preferințelor și involuntar, în baza determinării de către factori externi, atenționează experții.

Potrivit lor, calcularea șanselor de cîștig și atragerea unui număr suplimentar de alegători studenți și elevi prin metode coruptibile reprezintă factori majori de risc. Astfel, migrația necontrolată sau dirijată a studenților și elevilor în ziua alegerilor în mun. Chișinău poate influența semnificativ rezultatele alegerilor în cadrul circumscripțiilor electorale uninominale, concluzionează Asociația Promo-LEX.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?