X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Tiraspolul a transmis Chișinăului o ”notă de protest”

24 aug. 2017,, 09:41   Politică
4891 0

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev au avut o întrevedere la Bender miercuri, 23 august, la care au asistat și reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

La întrevedere au fost abordate chestiuni ce țin de importanța intensificării interacţiunii la nivelul experţilor din grupurile sectoriale de lucru pentru eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mijloacelor de transport, bunurilor şi serviciilor etc., transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

De asemenea, reprezentanții politici au discutat despre asigurarea accesului liber al fermierilor la terenurile agricole aflate după traseul Rîbnița-Tiraspol, dar și crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană ş.a.

Vicepremierul Gheorghe Bălan a subliniat că autorităţile moldoveneşti sînt deschise pentru un dialog constructiv cu toţi actorii implicaţi în procesul de reglementare în vederea rezolvării problemelor stringente cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Presa regiunea transnistreană a menționat că, în cadrul discuțiilor, Vitalii Ignatiev a transmis omologului său de la Chișinău o ”notă de protest” din partea autorităților de la Tiraspol „în legătură cu stabilirea controlului vamal-comun între Republica Moldova și Ucraina ”pe teritoriul Transnistriei”. Potrivit lui Ignatiev, prin această măsură unilaterală, partea moldovenească încalcă acordurile anterioare și mecanismul procesului de negocieri, iar poziția Tiraspolului este de fiecare dată ignorată.

Chișinăul a reiterat în repetate rînduri că acțiunea comună cu partea ucraineană se înscrie în normele dreptului internațional privind protecția hotarelor statului recunoscute de comunitatea internațională și nu aduce atingere intereselor populației și mediului de afaceri din regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?