X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Liderii formatului normand au discutat armistițiul în Donbass

23 aug. 2017,, 19:31   Externe
2708 0

Liderii rus, ucrainean, francez și german au dat asigurări marți seara, în cursul unei convorbiri telefonice, că susțin "cu fermitate" instituirea unei încetări a focului pe frontul din estul Ucrainei odată cu reînceperea anului de învățămînt la 1 septembrie, informează AFP, citînd Kremlinul.

"Conducătorii au susținut cu fermitate decizia așteptată din 23 august a Grupului de contact de a anunța o încetare a focului cu ocazia începerii anului școlar", a declarat Kremlinul într-un comunicat, în finalul acestei convorbiri telefonice în așa-zisul format "Normandia".

"Liderii și-au exprimat speranța că acest armistițiu va duce la o ameliorare constantă a situației în materie de securitate pentru școlarii și toți civilii din Donbas", a adăugat acesta.

Într-un comunicat al președinției, Kievul — care și-a confirmat sprijinul față de anunțarea încetării focului — a indicat de asemenea că cei patru conducători își "reafirmaseră angajamentul personal față de acordurile de la Minsk", semnate în februarie 2015.

Această convorbire telefonică a avut loc între cancelarul german Angela Merkel și președinții rus, ucrainean și francez, Vladimir Putin, Petro Poroșenko și Emmanuel Macron.


Potrivit AFP, 34 de soldați ucraineni au fost uciși în cursul confruntărilor cu rebelii proruși după instituirea unui armistițiu în 24 iunie în estul Ucrainei.

Acordurile de la Minsk au dat naștere unei serii de armistiții între separatiști și forțele Kievului, încălcate cu regularitate de izbucniri ale violenței, de care cele două tabere se acuză reciproc.

Acordurile urmăresc și să instaureze o începere a dialogului politic între rebelii proruși și guvernul de la Kiev, dar eșuează în lansarea lui.

Ucraina se confruntă de peste trei ani cu un conflict între separatiști proruși și forțele guvernamentale, soldat cu peste 10.000 de morți pînă acum.

Kievul și țările occidentale acuză Rusia că susține financiar și militar rebelii, ceea ce Moscova dezminte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?