X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Un nou meniu pentru școlile și grădinițele din țară

23 aug. 2017,, 13:52   Societate
3766 0

Fructe şi legume proaspete în fiecare zi, iar carnea - de trei ori pe săptămînă. Asta prevede noul meniu pentru şcolile şi grădiniţele din ţară, care din întîi septembrie va fi obligatoriu pentru administraţiile instituţiilor.

Pînă acum, meniul, elaborat încă anul trecut de Ministerul Sănătăţii, era doar o recomandare. De acum încolo, însă, cei care nu-l vor respecta riscă amenzi de 200 de lei.

"Supă cu orez şi smîntînă, cartofi înăbuşiţi cu fileu de pui, castraveţi proaspeţi, suc de mere".

Copiii de la grădiniţa 25 din Capitală sînt deja hrăniţi în baza noului meniu. Micuţii mănîncă zilnic fructe şi legume proaspete, terciuri, iar carnea şi peştele este oferit de trei şi, respectiv, două ori pe săptămînă.

"Îmi place foarte tare, mîncarea de aici. Noi mîncăm castraveţi, roşii, salate, ardei umpluţi".


"- Mai mult ce îţi place? - Supa, fructele, legumele şi ardeii împluţi. Mîncare de la grădiniţă e bună".

Un meniu zilnic format din trei mese principale şi două gustări costă 23 de lei.

"Eu pregătesc masa. Borş şi felul doi şi felul întîi şi încă bem suc. Mere mîncăm şi piersici, de toate".

Administraţia grădiniţei susţine că respectă recomandările nutriţioniştilor şi se încadrează în bugetul prevăzut pentru alimentaţia copiilor. Astfel, un meniu zilnic format din trei mese principale şi două gustări costă 23 de lei.

"Zilnic meniul se face conform meniului perspectiv pe zece zile. Noi ne stăruim ca zilnic pe masa copiilor să fie toate frctele anume ale noastre sezoniere, persici, caise, mere", a spus asistenta medicală la Grădiniţa numărul 25. Natalia Iorganji.

Copii din grădiniţa satului Teleşeu, raionul Orhei, sînt nevoiţi însă să ia cina acasă.

Actualul meniu costă 21 de lei, dintre care şapte sînt achitaţi de părinţi. Administraţia instituţiei susţine că pentru a completa lista bucatelor sînt necesari 30 de lei pentru fiecare copil.

"Noi ne bazăm pe recomandările propuse de Ministerul Sănătăţii dar ne mai limităm la unele lucruri pentru că, vrem întradevăr să întruducem şi acele nuci, seminţe, fructe uscate şi iaurtul, dar nu ne ajunge. Resursele financiare sînt prea mici", a afirmat directoarea grădiniţei din Teleşeu, ala Bordian.

"Dorinţa de a ajuta întotdeauna există doar că dorinţa aceasta e limitată de bugetul mic a primăriei. O să încercăm să discutăm la consiliu alocaţii suplimentare spre grădiniţă", a comunicat ANATOLIE BUCATCĂ, primarul Anatolie Bucatcă.

Specialiştii spun că meniul de toamnă şi iarnă trebuie să conţină mai multe proteine, fructe şi legume proaspete.

"O să verificăm şi cantităţile care se dau, calorajul zilnic şi normativele conform meniului model. Să fie incluse şi proteine şi glucide şi grăsimi anume după calculul care sînt făcute în meniurile model atît pentru grădiniţe cît şi pentru şcoli", a comunicat şefa CSP Chişinău, Luminița Suveică.

Conducătorii instituţiilor de învăţămînt care nu vor respecta meniurile riscă amenzi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?