Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trump exclude retragerea din Afganistan și intensifică efortul militar

22 aug. 2017,, 21:00   Externe
2621 1

Donald Trump a deschis ușa trimiterii suplimentare de soldați americani în Afganistan, accentuînd în același timp presiunea asupra Pakistanului acuzat că este un refugiu pentru "agenți ai haosului" și vorbind despre un posibil dialog între Kabul și talibani, comentează AFP.

Într-un discurs pe un ton solemn de aproximativ 20 de minute, președintele american nu a oferit nicio cifră sau scadență în timp, considerînd că ar fi "contraproductiv", dar a subliniat convingerea sa că o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroriștii", din Al-Qaida, ca și din gruparea Stat Islamic (SI).

La 16 ani după atentatele de la 11 septembrie care au constrîns Statele Unite să lanseze o vastă ofensivă pentru răsturnarea guvernului taliban aflat la putere la Kabul, fragilul edificiu democratic afgan este amenințat de o insurecție destabilizatoare.

"Instinctul meu inițial era de a ne retrage (...), dar deciziile sînt foarte diferite atunci cînd ești în Biroul Oval", a subliniat de la început președintele american într-un discurs foarte așteptat, de la baza militară Fort Myer, la sud-vest de Washington.

Un oficial american cu rang înalt a făcut cunoscut cu Donald Trump a dat undă verde Pentagonului pentru a desfășura suplimentar pînă la 3.900 de soldați.


Dacă majorarea nu este spectaculoasă (SUA aveau 100.000 la fața locului în urmă cu șapte ani), ea marchează însă o inversare a tendinței în raport cu ultimii ani.

La rîndul său, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunțat imediat că se va consulta cu secretarul general al NATO și cu aliații, subliniind că mulți dintre aceștia s-au angajat, de asemenea, să mărească numărul soldaților desfășurați.

În prezent, în Afganistan sînt desfășurați aproape 8.400 de soldați americani în cadrul unei forțe internaționale cu un efectiv total de 13.500 militari.

Revenind la cel mai lung război din istoria Statelor Unite, Donald Trump a lansat un avertisment serios Islamabadului, acuzat că este un refugiu al talibanilor.

"Pakistanul are mult de cîștigat colaborînd la eforturile noastre din Afganistan. El are mult de pierdut continuînd să adăpostească teroriști", a insistat el. "Asta trebuie să se schimbe imediat!", a adăugat președintele SUA.

Conștientă că Washingtonul și-ar putea înăspri tonul din nou, armata pakistaneză a venit în întîmpinarea doleanțelor acestuia. Cu cîteva ore înainte de discursul prezidențial, ea a subliniat că Pakistanul nu va adăposti "nicio structură organizată a niciunei grupări teroriste".

Luna trecută, Departamentul american al Apărării a suspendat un ajutor militar în valoare de 50 de milioane de dolari, considerînd că Islamabadul nu acționează suficient împotriva rețelei Haqqani, aliată a talibanilor. Această rețea situată la granița afgano-pakistaneză a fost mult timp considerată ca avînd legături cu serviciile secrete de la Islamabad, ISI.

Președintele american a lansat un avertisment și regimului de la Kabul.

"Angajamentul nostru nu este nelimitat, sprijinul nostru nu este un cec în alb", a declarat el. "Americanii doresc reforme adevărate și rezultate adevărate", a afirmat el în acest discurs ce i-a oferit ocazia să adopte o postură mai prezidențială, după două săptămîni haotice care i-au afectat considerabil imaginea.

Aproape 2.400 de soldați americani au murit în Afganistan cu începere din 2001, iar peste 20.000 au fost răniți acolo. În 16 ani, Statele Unite au plătit peste 110 miliarde de dolari ajutor pentru reconstrucție.

Donald Trump a lăsat ușa deschisă dialogului cu unii dintre rebeli: "La un moment dat, după un efort militar eficient, poate că va fi posibil să avem o soluție politică incluzînd o parte dintre talibanii din Afganistan". "Dar nimeni nu știe dacă sau cînd se va întîmpla asta", a adăugat el.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a precizat ulterior că Statele Unite sînt dispuse să susțină negocieri de pace între guvernul afgan și talibani "fără condiții prealabile".

A fost primul anunț prezidențial după plecarea, vineri, a lui Steve Bannon, consilier strategic foarte controversat. Acesta din urmă, susținător al sloganului "Mai întîi America!" și avocat al unei linii profund izolaționiste, se opunea trimiterii de noi soldați în regiune.

Înainte de a ajunge la Casa Albă, Donald Trump și-a exprimat în repetate rînduri preferința pentru retragerea din țara respectivă. "Să părăsim Afganistanul", a scris el pe Twitter în ianuarie 2013. "Trupele noastre sînt ucise de afgani pe care noi îi antrenăm și risipim miliarde acolo. Absurd! Trebuie să reconstruim SUA", a insistat la acea dată omul de afaceri american, potrivit AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?