Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Vlah pledează pentru arborarea drapelului Republicii Găgăuze

21 aug. 2017,, 13:31   Politică
3206 5

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, sprijină ideea arborării în autonomie a drapelului Republicii Găgăuze – de culoare albastră cu imaginea unui cap de lup şi un ornament lateral.

Acest drapel a fost folosit intens de mişcarea "Gagauz Halkî" cu 27 de ani în urmă, cînd găgăuzii au proclamat crearea la sudul Moldovei, unde locuiesc compact 140 de mii de găgăuzi, a Republicii Găgăuze.

Sîmbătă, la festivităţile prilejuite de acest eveniment, Irina Vlah a spus că veteranii mişcării "Gagauz Halkî" au transmis autorităţilor autonomiei o cerere prin care propun ca drapelul Republicii Găgăuze să fie declarat drept steagul istoric al autonomiei. Nu este vorba de schimbarea drapelului oficial, ci doar de folosirea steagului istoric al găgăuzilor alături de cel oficial.

Irina Vlah a spus că această idee prezintă interes.

„Sub acest drapel s-au desfăşurat primele mitinguri la Comrat şi în localităţile de sud, s-a dus lupta pentru deschiderea propriei universităţi. Şi astăzi tinerii, privind fotografiile din acea epocă, se întreabă: de ce în Găgăuzia nu sînt utilizate şi popularizate simbolurile cu care a fost creată autonomia?", a spus ea, considerînd că legalizarea drapelului Republicii Găgăuze va deveni un act de "restabilire a dreptăţii istorice".

Şefa puterii executive a anunţat că în Adunarea Populară a fost lansată o iniţiativă privind elaborarea şi adoptarea unui proiect de lege cu privire la drapelul istoric al poporului găgăuz.

Drapelul oficial al autonomiei este reprezentat prin trei culori cu trei stele în colţul de sus din stînga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?