Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldovenii din diasporă: Am venit aici să oferim, nu să cerem (VIDEO)

18 aug. 2017,, 16:50   Societate
4783 6

Dorul de casă, dar și dorința de a aduce schimbarea în țară i-au determinat pe zeci de moldoveni plecați de ani buni de acasă să revină pe cîteva zile în Moldova, pentru a participa la Zilele Diasporei, informează NOI.md.

Peisajul găsit aici nu a fost o surpriză pentru concetățenii noștri, care, după cum ne-au relatat, nu au sesizat schimbări majore la nivel de comunitate, dar și de societate. Marea majoritate a lor au declarat că așteptările lor sînt, în continuare, legate de îmbunătățirea calității vieții, implementarea reformelor, asigurarea drepturilor omului. În opinia lor, reuniunile dedicate diasporei sînt un bun prilej de a împărtăși experiența acumulată în alte state, dar și a le aminti moldovenilor de acasă că nu au fost uitați.

„Diaspora ține la Moldova, indiferent de timpurile grele prin care trece. Sîngele apă nu se face. Venim aici să arătăm voința și deschiderea noastră spre lucrurile bune pe care vrem să la aducem în Moldova. Vrem să știe și cetățenii de aici că cei plecați nu au plecat pentru totdeauna, că exodul de creieri nu este pentru totdeauna și că cei plecați păstrează dragostea de țară. Noi nu așteptăm nimic de la guvernare. Eu vin din Canada, acolo avem de toate. Noi vrem să oferim, nu am venit să cerem”, a menționat Ala Mîndîcanu, moldoveancă stabilită cu traiul în Canada.

„Cele mai dureroase probleme sînt lupta cu corupția, ea trebuie relansată totalmente. Moldova pare că a încremenit într-o situație foarte dificilă, justiția trebuie eliberată de sub influența politicului, judecătorii și procurorii trebuie să fie conștienți că au o misiune de îndeplinit în slujba poporului, nu a unor interese de clan”, a remarcat Dorin Dușceac, stabilit în Franța.

„În fiecare an venim aici și observăm degradare. În ’91, cînd s-au făcut primii pași spre dezvoltarea țării, eu personal credeam că copiii mei vor ajunge să trăiască cu mult mai bine aici. Au trecut anii, dar nu am văzut ceea ce visam în ’91”, a specificat o moldoveancă stabilită cu traiul în Portugalia de nouă ani.


Întrebați dacă iau în calcul opțiunea revenirii acasă, moldovenii din diasporă s-au arătat rezervați în această privință. Mulți dintre ei și-au construit deja o carieră promițătoare și spun că ar putea renunța doar dacă aici, în Moldova, ar avea anumite perspective de dezvoltare.

„Eu studiez știința și informatica la Universitatea din California, Los Angeles. Dacă vor exista posibilități de a activa aici, mă voi gîndi, poate, să revin. Vin destul de des aici și văd anumite schimbări, dar foarte lente”, a punctat un tînăr moldovean plecat în SUA încă în anul 2008.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?