Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Peste 1 miliard de lei au fost cheltuiți pentru educație în ultimul an de studii

18 aug. 2017,, 16:40   Societate
1768 0

Noul ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a promis în această funcţie să nu-i dezamăgească nici pe profesori, nici pe părinţi.


Ea a făcut acest lucru astăzi, în cadrul conferinţei pedagogice municipale cu genericul "Acces, relevanţă, calitate în educaţie – competenţe pentru prezent şi viitor".

Potrivit ei, prima zi de şcoală va începe cu o oră de dirigenţie cu genericul „O sută de ani de la publicarea poemului «Limba noastră»”, scris de Alexei Mateevici, care a devenit imn al Republicii Moldova.

Potrivit directorului adjunct al Direcției generale educaţie, tineret şi sport, Alexandru Fleaş, a Primăriei Chișinău, "în anii 2016-2017 autorităţile din Moldova au investit în sistemul de învăţământ peste un miliard de lei, mult mai mult decît în anii precedenţi".

"Guvernul înţelege că fără investiţii nu este posibil să obţii realizări înalte, din acest motiv, datorită banilor alocaţi, au fost renovate şcoli, achiziţionate echipamente noi, organizate cursuri de formare. Cu toate acestea, reducerea elevilor în şcolile din Moldova continuă. Din cauză că părinţii pleacă la muncă în străinătate, peste 13 mii de copii au părăsit ţara în ultimii zece ani", a spus el.

Unul dintre părinţii prezenți la eveniment, Margareta Sîrbu, a propus "să fie desfăşurate adunări de părinţi tematice".

"Adunările de părinţi au devenit o formalitate, în care se discută doar despre bugetul clasei şi şcolii, dar nu sînt abordate problemele elevilor, astfel încît părinţii să ştie cum să se ocupe de copii, cînd să-i sprijine, să-i motiveze sau cînd trebuie să-i liniştească. Propunem crearea unei comunicări on-line între părinţi şi profesori, ceea ce va economisi timp. Astfel, fiecare profesor va putea să trimită un e-mail părintelui, exprimînd problemele copilului sau realizările acestuia", a spus ea.

De asemenea, profesorii s-au expus pentru introducerea obligatorie a uniformei şcolare.

„Uniforma şcolară este simbolul învăţămîntului, iar copiii trebuie să înţeleagă unde se află şi de mici să se deprindă cu stilul oficial. Este posibil să se definească un singur standard pentru şcolile din Moldova", consideră directoarea Liceului "Liviu Deleanu", Ala Gherman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?