X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Originarul din Chișinău care a devenit cel mai bogat senator rus

17 aug. 2017,, 18:40   Societate
7815 1

Alexandr Babakov, care s-a născut la Chișinău, este cel mai bogat membru al Consiliului Federației al Rusiei.

Senatorul are active în Rusia și Ucraina și, potrivit unor estimări, are o avere de 100 de milioane de dolari. Totodată, încă 15 ani în urmă, Babakov, fiind deputat în Duma de Stat, avea venituri foarte modeste. „Transformarea” lui din unul dintre cei mai săraci deputați ai Dumei de Stat în cel mai bogat senator a stîrnit un interes din partea publicației «Sobesednik.Ru», care a efectuat propria anchetă, relatează NOI.md.

În timpul mandatului său de deputat Alexandr Babakov se considera oficial unul dintre cei mai săraci locuitori ai pieței Ohotnîi Read, unde este situată clădirea Dumei de Stat. În declarațiile prezentate de el figurau niște cifre ridicole pentru un om cu reputația lui - venituri de 2-3 milioane de ruble (circa 33,5-50,8 mii de dolari.). Dar, odată cu trecerea în Consiliul Federației, Babakov, potrivit informației «Sobesednik.Ru», a încetat să se mai rușineze de cîștigurile sale. Potrivit declarației depuse în prima jumătate a anului 2017, Babakov, cu un venit de 318 milioane de ruble (5,3 milioane de dolari), imediat a ajuns în lista celor mai bogați reprezentanți ai guvernării. Averea lui reală este estimată la aproximativ 100 de milioane de dolari numai în Ucraina, unde se regăsește partea majoră a activelor senatorului.

Alexandr Babakov, născut la Chișinău în 1963, și-a a început cariera în Ucraina, la Fabrica de prelucrare și tăbăcire a pielii de la Voznesenk, făcînd parte din administrație. Pînă în prezent el rămîne acționarul majoritar al unui șir de întreprinderi energetice ucrainene din regiunea Kiev, Odessa, Jitomir, Kirovograd și Herson. Împreună cu alți oameni de afaceri ruși, Babakov este beneficiarul grupului de companii „VS Energy”. Pe lîngă opt centrale electrice regionale, acest grup de companii deține și 19 hoteluri în Ucraina.


Alexandr Babakov a venit în politică în 2003, cînd a fost ales pentru prima oară în Duma de Stat pe lista Partidului „Rodina”. În această formațiune politică el l-a substituit în postul de președinte pe Dmitri Rogozin (în prezent - vicepremier și reprezentant special al Președintelui rus pentru Transnistria – nota red.), iar ulterior a intrat în aparatul de conducere al partidului „Spravedlivaia Rossia”. În 2011 el a aderat la „Obșcerossiiski Narodnîi Front” și a obținut mandatul de deputat din partea Partidului „Edinaia Rossia”. Acum face parte din Consiliul Federației, în care reprezintă regiunea Tambov. În 2016 revista ucraineană „Fokus” l-a inclus pe Babakov în lista celor 100 cei mai bogați oameni din Ucraina, estimînd averea lui la 91 de milioane de dolari și plasîndu-l pe locul 53.

Babakov a fost inclus recent în lista de sancțiuni introduse de autoritățile SUA împotriva unui șir de companii, demnitari politici și oameni de afaceri din Rusia. În pofida acestui fapt, el deține funcția de reprezentant special al președintelui rus pentru cooperarea cu compatrioții din străinătate. Numele lui a figurat anterior în scandalul cu finanțarea liderului „Frontului Național” din Franța, Marine Le Pen. Potrivit publicației „Mediapart”, Babakov a acționat în calitate de intermediar în tranzacțiile cu candidatul la președinția franceză, iar site-ul de investigații «Re:Baltica» îl numește „figură-cheie“ în transferul banilor din Moscova către „Frontul Național”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?