X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ostalep: Interesele naționale ale Moldovei au fost „măturate“

17 aug. 2017,, 13:10   Politică
5926 8

Eșaloanele superioare ale puterii sînt obligate să promoveze o politică externă promoldovenească.

Lingușeala pe lîngă partenerii externi pentru de a obține beneficii iluzorii aduc situația politică și economică la o neglijare semnificativă de către partenerii externi a intereselor naționale ale Moldovei.

Acest fapt a fost remarcat la postul de televiziune «TVC 21 Chișinău» de către fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, citat de NOI.md.

Expertul și-a explicat poziția promoldovenească, care, potrivit lui, constă în apărarea intereselor naționale. „Din punct de vedere politic și economic, eu văd poziția Moldovei nu în a face concesii în defavoarea intereselor noastre, nici în fața Occidentului, nici în fața Rusiei. Avem interese acolo și dincolo, dar asta nu înseamnă că trebuie să le «ajustăm» la cele ale unui sau altui partener extern. Poziția promoldovenească presupune faptul că sîntem obligați să ne apărăm propriile interese în relațiile cu Occidentul sau cu Orientul, și nu să mergem la orice concesii de dragul unor beneficii iluzorii“, a opinat fostul viceministru.

„Povestea de succes“ a integrării europene, potrivit lui, acum stîrnește rîsul, chiar și al primilor susținători ai acesteia. „Unde sînt miniștrii care lunar trebuie să ne relateze despre procesul de integrare europeană? Eu cred că trebuie să ne îndreptăm pe o cale de dezvoltare pe care nimeni nu ne-ar încurca. Dar, în condițiile în care Vestul luptă cu Rusia și de peste tot încearcă să o elimine și relația dintre ei este subminată de sancțiuni reciproce, e stupid să credem că Moldova poate fi utilizată de către aceștia în orice altă calitate decît în cea de pion. De «povestea de succes» în calea integrării europene rîd acum chiar și ideologii ei, care se băteau cu pumnul în piept acum opt ani. În același timp, interesele naționale, sub masca integrării europene, au fost măturate de la Guvern”, a specificat Ostalep.


Oaspetele studioului „TVC 21 Chișinău“ a explicat și diferența dintre stările de spirit „pro-românești“ și cele „pro-rusești“. „Este foarte dificil să ne imaginăm că așa-numiții politicieni și activiști «pro-români» ar face aceleași declarații ca și «pro-rușii». De exemplu, ar putea fi calificată drept separatistă declarația «Moldova nu are viitor, ea trebuie alipită la Rusia»? Răspunsul este evident. Dar, totodată, același lucru despre România nu este considerat separatism. Războaiele informaționale ale celor două tabere opuse au ajuns la un astfel de absurd, încît oamenii au încetat să se orienteze în spațiu și în circumstanțe”, a rezumat Ostalep.

În acest an Guvernul a adoptat o politică de combatere a „propagandei rusești“. Anterior, la Parlament a fost înregistrat un proiect de lege în acest sens, care prevede o reducere substanțială a programelor de televiziune și de radio rusești în grila de emisie a mass-mediei autohtone. Autorii proiectului de lege dau asigurări publiculuă prin acest document ei nu intenționează să închidă canalele de televiziune și de radio, ci doar să elimine din spațiul informațional programele „cu caracter distructiv“.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?