Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Candu: Sistemul mixt a spart monopolul liderilor de partide

17 aug. 2017,, 09:01   Politică
3673 9

După alegerile parlamentare din 2018 nu va mai putea specula nimeni pe reprezentativitatea și legitimitatea parlamentului. Declarația a fost făcută de președintele Legislativului, Andrian Candu în cadrul unui interviu pentru IPN.

Potrivit politicianului, Parlamentul este o arenă politică, iar schimbarea din sistemul electoral va permite intrarea în politică a unor noi personalități, lucru ce va contribui la demonopolizare.

„Cred că am dat o șansă în plus pentru implementarea unui drept fundamental – cel de a fi ales. Totodată, oamenii vor avea mai multe opțiuni pentru a alege persoana și partidul care să-i reprezinte. Eu și Partidul Democrat credem în oameni și în capacitatea lor de a face alegerea corectă”, a remarcat Candu.

Președintele Parlamentului a menționat că sistemul electoral proporțional reprezintă o măsură temporară, aprobată într-o situație excepțională, dar care, în urma unor jocuri politice, s-a transformat în permanență. Potrivit lui Andrian Candu, alegerile au fost și vor fi libere și corecte.

„Indiferent de miopia politică a unora, Republica Moldova este și rămîne un stat democratic, iar noi, cetățenii acestei țări, sîntem și vom rămîne oameni liberi, care își administrează țara și soarta conform propriilor alegeri și năzuințe”, a punctat Andrian Candu.

Chiar și după 26 de ani de independență, societatea din Moldova rămîne divizată pe criterii etnice, politice, teritoriale, lingvistice și menționează că este important că acest fapt a fost conștientizat și recunoscut, a mai menționat politicianul.

„Tocmai din această cauză am creat mai multe platforme interinstituționale de lucru în Parlament: și pentru colaborare cu cei din Adunarea Populară din Găgăuzia, și pentru coordonarea unor soluții de reintegrare a țării, și de colaborare cu societatea civilă, și altele. Comunicînd, ne cunoaștem mai bine, iar cunoscîndu-ne, atenuăm diferențele care ne divizează”, a mai spus Andrian Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?