Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Guvernarea a fost nevoită să modifice sistemul electoral, opinie

17 aug. 2017,, 08:51   Politică
4432 10

Actuala guvernare a modificat sistemul electoral pentru a se putea menține la guvernare. Guvernarea a fost nevoită să facă această modificare sub presiunea pericolului din afară.

Declarațiile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „WatchDog” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Expertul Valeriu Pașa a menționat că actuala putere a făcut modificarea pentru a se putea menține la guvernare și că înainte de alegeri nu se modifică sistemul electoral, el poate fi doar ajustat dacă este cazul. „Asta este recomandarea generală, practica democratică internațională pentru că deputații care sînt astăzi în Parlament nu trebuie să-și creeze reguli pentru ei înșiși”, a menționat Valeriu Pașa.

Potrivit lui, în nicio țară parlamentară, așa cum este Republica Moldova, nu există un asemenea sistem electoral. Un asemenea sistem pentru un parlament unicameral este exclus din simplul motiv că poate să ajungă deputat o persoană cu 5-6% dintre voturi. „Lucrul ăsta este absolut nereprezentativ și chiar antidemocratic mai ales în condițiile Republicii Moldova”, a spus Valeriu Pașa.

Pe de altă parte, Ghenadie Cosovan, președintele Asociației „Credință Patriei”, susține că în politica moldovenească au început să apară forțe externe, susținute de Kremlin, lucru demonstrat de alegerea președintelui. În opinia lui, dacă era să se aplice la alegerile următoare sistemul electoral vechi, Partidul Socialiștilor era să le cîștige. „După sistemul nou aprobat avem o șansă”, spune Ghenadie Cosovan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?