X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deputaţii din PCRM, indignați de modificările din comisiile parlamentare

16 aug. 2017,, 13:40   Politică
2557 3

Deputaţii din partea Partidului Comuniştilor (PCRM) nu vor fi de acord să ocupe funcţia de preşedinte al Comisiei administraţie publică. Despre aceasta au comunicat pentru Infotag surse din cadrul PCRM.


Fracţiunea consideră fărădelege adoptarea, în ultima zi a activităţii Parlamentului, a hotărîrii privind modificarea structurii Parlamentului şi introducerea unor schimbări în conducerea acestuia. Acest lucru s-a efectuat fără o discuţie prealabilă, pe 21 iulie, în cadrul şedinţei plenare în ultima zi a sesiunii de primăvară-vară. În această zi Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal – de opoziţie – au boicotat şedinţa parlamentară, iar hotărîrile au fost luate de coaliţia de guvernămînt şi Partidul Socialiştilor.

Ei au decis să împartă Comisia administraţie publică, protecţia mediului şi ecologie în două comisii. Drept urmare, Comisia protecţia mediului şi ecologie este condusă de socialistul Radu Mudreac, care anterior fusese demis din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare agricultură şi industria alimentară.

Este demn de remarcat faptul că noua structură se reflectă doar parţial pe site-ul Parlamentului. În structură figurează Comisia administraţie publică, a cărei funcţie de preşedinte a rămas vacantă ca urmare a refuzului Partidului Comuniştilor. În acelaşi timp, Comisia protecţia mediului şi ecologie, condusă de Radu Mudriac, deocamdată, nu este indicată pe site.

Preşedinte al Comisiei agricultură şi industria alimentară a fost numit membru al fracţiunii Partidului Democrat, Ion Balan. Surse din Parlament susţin că Balan, care înainte de a fi ales deputat a fost implicat în afaceri agricole, a insistat să i se acorde această funcţie. Lui i s-a promis această funcţie după ce a părăsit fracţiunea Partidului Liberal Democrat.

În aceeaşi zi Parlamentul l-a eliberat din funcţie pe preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, deputata PCRM Oxana Domenti. În schimb, a fost numit un deputat din partea Partidului Democrat, Valentina Buliga, care anterior a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei politică externă şi integrare europeană. Conform deciziei, care se reflectă pe site-ul Parlamentului, Comisia politica externă şi integrare europeană va fi condusă de fosta comunistă Violeta Ivanov, care a intrat în rîndurile Partidului Democrat.

„Ne-au propus să delegăm un deputat, care va conduce Comisia administraţie publică (anterior condusă de Violeta Ivanov - "I"). Nu am acceptat această propunere, deoarece sîntem indignaţi de acţiunile democraţilor şi socialiştilor care au demis-o din funcţie pe Oxana Domenti", a spus interlocutorul.

Reprezentanţii Partidului Comunist au menţionat că în prezent doar un singur deputat, care este din opoziţie, deţine funcţia de preşedinte al unei comisii parlamentare – socialistul Radu Mudreac. Toate celelalte poziţii în conducerea Parlamentului, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii, sînt reprezentanţi ai coaliţiei de guvernămînt.

După ce deputata din partea Partidului Liberal Democrat Liliana Palihovici şi-a depus mandatul de deputat, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că vicepreşedinte va fi numită o femeie, reprezentant al opoziţiei, pentru a respecta reprezentarea opoziţiei şi principiile egalităţii de gen. La scurt timp, în această funcţie a fost numit liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, al cărui grup, format din zece foşti liberal-democraţi, s-a alăturat la coaliţia de guvernămînt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?