X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Un fost deputat atenționează asupra stării deplorabile a economiei

16 aug. 2017,, 11:50   Economie
5625 3

Economistul de la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță, fost deputat în Parlament, susține că economia Moldovei a ajuns într-o stare deplorabilă, informează NOI.md.

Incapacitatea economiei de a absorbi resurse financiare ilustrează în cel mai clar mod acest lucru, explică Ioniță într-o analiză pe blogul său. Potrivit lui, creditarea economiei scade continuu de aproape trei ani, iar acesta este un semnal alarmant.

„În trimestrul II din acest an volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde de lei comparativ cu 47,2 miliarde în 2004. În trimestrul III, o reducere cu peste 13 miliarde de lei. Însă, raportată la PIB, situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani și cu 70% mai mic decît nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III”, menționează Ioniță.

Conform calculelor expertului, dacă se menținea același nivel de creditare a economiei raportat la PIB, atunci volumul de credite oferite în prezent trebuiau să fie la nivel de 59 de miliarde de lei sau cu 25 de miliarde de lei mai mare.

„Incapacitatea economiei de a absorbi resurse financiare ilustrează în cel mai clar mod starea deplorabilă în care se află economia noastră. Trist, dar adevărat, economia moare și aparent nu sînt niciun fel de semne de revenire la viață”, conchide economistul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?