X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum poate fi combătut fenomenul plecării din sport a sportivilor juniori

16 aug. 2017,, 14:42   Sport
3473 1

Fenomenul plecării din sport, la vîrsta de seniori, a sportivilor juniori care demonstrează performanțe poate fi combătut.

Declaraţii în acest sens a făcut în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Artur Grosu, președintele Federației Sportive Naționale de Box Thailandez Muaythai a Moldovei.

Potrivit lui Artur Grosu, această problemă apare din cauza că, fiind copil, sportivul este întreținut de părinți și are posibilitatea să se dedice totalmente antrenamentelor, iar cînd crește mai mare apare necesitatea de a avea o sursă de venit, ceea ce este greu compatibil cu sportul de performanță.

O soluție ar fi combinarea sportului amator cu cel profesionist. Acest lucru este posibil în muaythai, datorită faptului că în acest sport nu există restricții ce ar viza participarea la turnee profesioniste, în particular, la box.

Andrei Grosu, antrenor al lotului național a menționat că un exemplu foarte bun de asociație care organizează turnee, astfel contribuind la menținerea sportivilor în acest gen de sport este FEA (Fighting & Entertainment Association) care organizeaza galele KOK și EAGLES. Aici sportivii deja luptă la nivel profesionist și beneficiază și de o susținere financiară din partea organizatorilor.

Andrei Grosu mai spune că, pînă a ajunge la performanță, un sportiv trebuie să se antreneze cel puțin 5 ani. Comparativ cu alte sporturi, muaythai este mai puțin traumatizant, deoarece accentul se pune pe siguranța sportivilor, ei fiind echipați corespunzător, iar traumele apar mult mai rar, spre exemplu, comparativ cu fotbalul. Antrenorul recomandă părinților să nu ezite să-și aducă copii la muaythai, însă nu mai devreme ca acesta să împlinească 6 ani.

În numele Federaţiei, Artur Grosu, a adus mulţumiri pentru efortul comun tuturor părţilor implicate, inclusiv Guvernului, antrenorului, părinţilor care s-a soldat cu o performanță istorică la Campionatul Mondial rezervat juniorilor, desfăşurat în perioada 3 – 11 august în Thailanda: 2 medalii de aur, 3 de argint, un sportiv clasat pe locul 5 și trofeul „Rising Star”. Republica Moldova a ocupat locul 7 din 86 de țări în clasamentul pe echipe.

Următoarea competiție la muaythai va fi Campionatul național la juniori și seniori care se va desfășura toamna. Detalii privind competiţia vor fi plasate ulterior pe site-ul Federaţiei http://muaythai.md/.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?