X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova și Turcia vor extinde comerțul liber în domeniul serviciilor

16 aug. 2017,, 13:21   Economie
2159 2

Moldova și Turcia intenționează să intensifice cooperarea comercial-economică între țări și să extindă și asupra serviciilor prevederile Acordului bilateral de comerț liber dintre Moldova și Turcia semnat anterior.

Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii Moldovei, Octavian Calmîc, și ambasadorul Turciei în țara noastră, Hulusi Kiliç, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii Moldovei, în cadrul dialogului părțile au menționat că extinderea prevederilor Acordului de comerț liber dintre Moldova și Turcia asupra domeniului serviciilor va permite deschiderea unor noi oportunități investiționale și de comerț pentru ambele state.

Octavian Calmîc și Hulusi Kiliç au convenit asupra formării unui grup comun de lucru, care va examina și elabora un studiu de fezabilitate în problema respectivă, stabilind exact posibilitățile și avantajele extinderii relațiilor comercial economice în domeniul serviciilor.

S-a decis că rezultatele acestui studiu să fie prezentate în luna decembrie curent, în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, care se va întruni la Chișinău. În cadrul aceluiași eveniment, în capitala Moldovei va fi organizat și un forum al oamenilor de afaceri din ambele state.

Conform datelor statistice, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Turcia în perioada ianuarie-iunie 2017 a înregistrat suma de 195,87 milioane de dolari, cu 16,51 la sută mai mare decît cea din perioada similară a anului trecut. În primul semestru al anului curent, exportul mărfurilor moldovenești în Turcia, comparativ cu prima jumătate a anului 2016, a crescut cu 48,45 la sută – pînă la 49,85 milioane de dolari, iar importul de mărfuri turcești în țara noastră s-a majorat cu 8,5 la sută, pînă la 146,02 milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?